Foto: Reuters
Foto: Reuters

V napadu sta bila poškodovana dva kongresna policista, v 25-letnega voznika pa je policija izstrelila več strelov, potem ko je ta izstopil iz vozila in se z nožem pognal nad policiste. Enega je pri tem z nožem tudi huje poškodoval. Kapitolski grič spet varujejo okrepljene enote policije in nacionalne garde, primer preiskuje FBI in pripadniki drugih varnostnih agencij, je poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar.

Foto: AP
Foto: AP

Osumljenca so v kritičnem stanju skupaj z ranjenima policistoma prepeljali v bolnišnico, kjer je zaradi poškodb umrl. Prav tako je pozneje v bolnišnici umrl eden od ranjenih policistov.

Po incidentu je policija območje kongresa zaprla in prepovedala vstop ali izstop iz stavbe.

Ker je veliki petek, je bila stavba kongresa sicer v času dogodka pretežo prazna.

Načelnik washingtonske policije je dejal, da se zdi, da dogodek ni povezan s terorizmom, osumljenec pa do zdaj policiji ni bil znan.

Po izkušnji 6. januarja letos na washingtonskem Kapitolu vsako varnostno grožnjo postavijo v kontekst kapitolske vstaje. Tudi tokrat so sprva to storili, čeprav preiskovalci zdaj menijo, da to najverjetneje ni bil terorizem, je še poročal Stopar. "Približno ob eni uri popoldne je osumljenec vstopil na območje severne barikade Kapitola. Z avtomobilom je zapeljal v policista in se zaletel v oviro. Nato je izstopil iz avtomobila z nožem v roki, ni se zmenil za opozorila policistov, ampak je napadel. Policisti so začeli streljati. V tem trenutku lahko povem, da je napadalec umrl, dva policista so odpeljali v različni bolnišnici. Z zelo težkim srcem sporočam, da je eden od njiju poškodbam podlegel," je povedala vršilka dolžnosti poveljnice kapitolske policije Yogananda Pittman. Pozneje so sporočili tudi ime umrlega policista, to je William Evans z 18-letnimi izkušnjami v vrstah policije.

Čeprav naj bi bil osumljenec po prvih poročilih belec, so nato sporočili, da je to 25-letni temnopolti Noah Green iz Indiane, ki sicer policiji ni poznan, ugotovili pa so, da se je navduševal nad Louisom Farrakhanom, voditeljem leta 1930 v Detroitu ustanovljene politično-religiozne organizacije Afroameričanov Nacija islama, katere verjetno najznamenitejši član je bil Malcolm X. Povezave s kapitolskimi vstajniki tako najbrž ni, je pa časovna in pomenska umestitev incidenta zelo zanimiva: v jedru vstajnikov so bili beli pripadniki oboroženih milic, kot so Proud Boys in drugi. Zdaj pa se je nenadoma pojavil še temnopolti napadalec z namigom na Nacijo islama, je še poročal dopisnik.

Po januarskem napadu okrepljena varnost

Incident se je zgodil slabe tri mesece po napadu na Kapitol, ko so privrženci takrat še predsednika ZDA Donalda Trumpa 6. januarja vdrli v stavbo kongresa.

Zaradi velikonočnih praznikov je bila stavba kongresa pretežno prazna. Foto: AP
Zaradi velikonočnih praznikov je bila stavba kongresa pretežno prazna. Foto: AP

Po napadu so kongresno območje strogo zavarovali z nacionalno gardo in visoko ograjo. Avenije in ulice okrog kongresa so šele pred kratkim znova odprli za promet.

Do kongresne palače z avtomobilom ni mogoče priti brez posebnega dovoljenja, saj je bila že pred napadom Trumpovih privržencev zavarovana z betonskimi ovirami.

Po današnjem dogodku so območje kongresa znova zasedle močne policijske sile, preiskava pa poteka.

Iz kongresne policije so sporočili, da po 6. januarju "preživljajo izredno težke čase".

Nov napad na kongres, umrla policist in napadalec