Lula je bil predsednik Brazilije dva mandata, zanj pa bi se potegoval še enkrat. Foto: Reuters
Lula je bil predsednik Brazilije dva mandata, zanj pa bi se potegoval še enkrat. Foto: Reuters
Podpora Luli
Lula in njegovi podporniki pravijo, da so obtožbe zoper njega politično motivirane. Foto: Reuters

Odbor ZN-a, ki nadzira, kako države spoštujejo Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah, je v petek sporočil, da Lula ne more biti diskvalificiran iz predsedniške tekme, ker njegove pritožbe še niso razrešene.

Organ Brazilijo poziva, naj "mu ne prepreči kandidiranja na predsedniških volitvah leta 2018, dokler sodišča v poštenih pravosodnih postopkih ne odločijo o njegovih pritožbah", poroča Al Džazira.

Brazilska delegacija pri ZN-u v Ženevi je v pisni izjavi sporočila, da ugotovitve odbora niso pravno zavezujoče, ampak da bodo priporočila posredovali pravosodnim organom, je poročal New York Times.

Brazilska Delavska stranka je Lulo nominirala za svojega kandidata ta mesec, čeprav prestaja 12-letno zaporno kazen zaradi korupcije. V javnomnenjskih raziskavah Lula sicer močno vodi. Sam Lula in njegovi podporniki vztrajajo, da so obtožbe zoper njega politično motivirane.

Glede na brazilsko zakonodajo pravnomočno obsojeni kandidati osem let ne morejo biti na političnem položaju. Obsodba pa jim ne prepoveduje vodenja kampanje. Zvezno tožilstvo vztraja, da je Luli sicer prepovedano snemati avdio ali video posnetke.

Pričakuje se prepoved kandidature
Vrhovno volilno sodišče mora do 17. septembra presoditi o Lulovi kandidaturi, pričakuje pa se, da bo 72-letniku prepovedalo nastop na volitvah, proti čemur bi se lahko njegovi odvetniki pritožili na vrhovnem sodišču.

V Braziliji bodo volivci in volivke sedmega oktobra glasovali za novega predsednika, pa tudi za predstavnike na državni in lokalni ravni ter guvernerje zveznih držav.

Če ne bo nobeden od predsedniških kandidatov osvojil več kot 50 odstotkov glasov, bo 28. oktobra potekal drugi krog.

Lula je bil predsednik dva mandata med letoma 2003 in 2010, obsojen pa je bil zaradi korupcije v preiskavi, ki je potekala pod imenom avtopralnica. Aprila je bil zaprt, potem ko mu je vrhovno zvezno sodišče zavrnilo prošnjo, da ostane na prostosti, dokler ne izkoristi vseh pravnih možnosti zoper obsodbo.