Oblika odra spominja na simbol "sedme SS-ovske prostovoljske gorske divizije princa Eugena", ki si je prisvojila več stoletij staro runo odal in ji "zavihala" krake. Omenjena enota se je med drugo svetovno vojno bojevala proti upornikom na območju nekdanje Jugoslavije.

Runo odal so po drugi svetovni vojni za svoj simbol prevzeli tudi beli supremacisti v Evropi in Severni Ameriki, ugotavlja Liga za boj proti obrekovanju (Anti-Defamation League).

Podobnost odra Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC) z nacistično runo je sprožila nad 100.000 čivkov na Twitterju, pri čemer nekateri trdijo, da gre za namerno postavitev organizatorjev, nekateri pa poudarjajo, da je podobnost odra z runo odvisna od zornega kota.

Organizator konference Matt Schlapp je v odzivu na dogajanje obsodil "teorije zarote o postavitvi odra" in jih označil za "nesramne in obrekljive". Dodal je, da se CPAC "dolga leta zavzema za judovsko skupnost". Prejšnji teden so sicer morali zaradi antisemitskih izjav odpovedati nastop enega od povabljenih govorcev, potem ko je Young Pharaoh judaizem označil za "popolno laž", poroča Huffington Post.

Ameriška spletna stran za preverjanje dejstev Snopes je medtem potrdila, da postavitev odra "zagotovo spominja na različico odalne rune, ki jo je uporabljalo več nacističnih enot", niso pa bili zmožni potrditi ali ovreči "namere organizatorjev" za takšno postavitev.

Trumpov prvi javni nastop po odhodu iz Bele Hiše

Sorodna novica Trumpov zagovor neonacistov okrepil pozive k razrešitvi predsednika ZDA

Donald Trump bo imel zvečer na konferenci Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC) prvi javni nastop, odkar je zapustil Belo hišo. V Orlandu na Floridi se je zbral vrh republikancev, a brez tistih, ki so podprli ustavno obtožbo Trumpa, je poročal dopisnik RTV Slovenija Andrej Stopar.

Trumpu so pred leti očitali, da podpira neonaciste in belske supremaciste, ko za nasilne spopade in smrt protestnice v Charlottesvillu ni želel obsoditi skrajnih desničarjev.

Trump bo javno nastopil prvič po izgubi položaja