Ameriški predsednik Joe Biden med javno tribuno v Milwaukeeju Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden med javno tribuno v Milwaukeeju Foto: Reuters

Biden vztraja, da Američani potrebujejo pomoč, čeprav republikanci poudarjajo, da se pandemija v zadnjih tednih umirja in zato ni več razlogov za povečevanje proračunskega primanjkljaja.

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je dejal, da bo Biden utrpel politično škodo, če bo vztrajal pri obsežni pomoči, ker bo poenotil republikance. "Vztrajam. Republikanci se bodo poenotili, ampak Američani bodo brez pomoči trpeli," je pred odhodom v Wisconsin dejal Biden.

Predsednik ZDA Biden na prvi uradni obisk v Milwaukee

V zgodovinski dvorani Pabst v središču Milwaukeeja je na javni tribuni v organizaciji televizije CNN Biden odgovarjal na vprašanja republikancev, demokratov in neodvisnih volivcev zvezne države, ki je od leta 1988 volila demokratske predsedniške kandidate, leta 2016 pa je izvolila Donalda Trumpa. Lani je tam zmagal demokrat Biden, vendar tesno.

Trump edina tema, o kateri Biden ni želel govoriti
Trump je bil edina tema, o kateri Biden ni hotel govoriti. "Utrujen sem od Trumpa. Štiri leta so bile novice le o Trumpu. Naslednja štiri leta želim zagotoviti, da bodo novice o Američanih," je dejal in si prislužil aplavz.

V prvih sto dnevih želi odpreti vse šole
Udeležence je zanimalo, kako je z odpiranjem šol, in Biden je odgovoril, da vztraja pri načrtu odprtja vseh šol v prvih sto dnevih njegovega vladanja. Po njegovem mnenju bi odpiranje šol lahko pospešili, če bi začeli cepiti učitelje. Pri tem je priznal, da o vrstnem redu odloča vsaka država posebej. Biden pričakuje, da bo vsak, ki si to želi, cepljen do julija, ko bo zvezna vlada imela dovolj cepiva za vse Američane.

Odgovarjal je tudi na vprašanja o številnih drugih temah, od policijskega nasilja in reform do priseljevanja v ZDA. V naslednjih dneh bo predlagal korenito reformo sistema priseljevanja. Ponovil je, da želi pot do državljanstva za nezakonite priseljence, ki so danes v ZDA.

Ni se še navadil, da je v Beli hiši
Nekoliko se je tudi pošalil, češ da se še ni navadil, da je res v Beli hiši. Ne more se navaditi, da mu z vseh strani strežejo, po mesecu dni pa da še vedno, ko se zjutraj zbudi, pogleda prvo damo Jill Biden in vpraša, ali ve, kje pravzaprav sta.

Donald Trump in Mitch McConnell še iz časov, ko sta se razumela bolje. Po ocenah analitikov pa zdaj v republikanski stranki poteka vojna z dvema voditeljema. Foto: Reuters
Donald Trump in Mitch McConnell še iz časov, ko sta se razumela bolje. Po ocenah analitikov pa zdaj v republikanski stranki poteka vojna z dvema voditeljema. Foto: Reuters

Trump oster do McConnlla
Medtem pa je Bidnov predhodnik Donald Trump v torek v kratki izjavi ostro napadel vodjo senatne manjšine, republikanca Mitcha McConnlla, potem ko je v Wall Street Journalu prebral senatorjevo mnenje o ustavni obtožbi in Trumpovi krivdi za napad na kongres 6. januarja.

McConnell odgovornost za napad na kongres pripisal Trumpu
McConnell je glasoval proti obsodbi Trumpa, vendar je po sobotnem glasovanju zatrdil, da je za napad na kongres odgovoren Trump. To je ponovil tudi v torek v prispevku za Wall Street Journal. Pojasnil je, da je glasoval proti obsodbi, ker Trump ni več na položaju. Ponovil je tudi, da se Trump s tem ni izognil odgovornosti zaradi napada njegovih privržencev na kongres, ker jim je po volitvah lagal o izidu in jih podžigal.

Trump: McConnell je turoben in zagrenjen politični plačanec
"Mitch McConnell je turoben in zagrenjen politični plačanec, če bodo republikanski senatorji ostali z njim, ne bodo več zmagali,"
pa se je odzval Trump. Nekdanji predsednik, ki zaradi napada na kongres nima več dostopa do Twitterja, je odgovor na McConnllove kritike objavil prek svojega odbora za politično akcijo. Pri tem pa se ni dotaknil težave napada na kongres ali zavajanj okrog volitev, ampak je McConnlla napadel osebno.

McConnell nima nobene kredibilnosti glede Kitajske
Trump je McConnlla okrivil za to, da so republikanci izgubili večino v senatu. Spravil se je tudi na McConnllovo ženo, nekdanjo ministrico za transport v njegovi vladi, Elaine Chao. Ta je po napadu na kongres odstopila s položaja. Trump je opozoril, da McConnell nima nobene kredibilnosti glede Kitajske, ker z njo vodi družinske posle.