Intervju je trajal dve uri, Carlson pa je imel neomejen čas za pogovor s Putinom. Foto: AP
Intervju je trajal dve uri, Carlson pa je imel neomejen čas za pogovor s Putinom. Foto: AP
Sorodna novica Putin v pogovoru s Carlsonom veliko govoril o zgodovini vzhodne Evrope. "Rusije se ne da poraziti."

V članku avtorica Lisa O’Carroll navaja nekatere pomisleke kritikov Carlsonove odločitve, da odpotuje v Moskvo in posname intervju s Putinom – in teh ni malo. Od Carlsonovih stanovskih kolegov do demokratov, od nekdanje prve dame Hillary Clinton do uradnih institucij Evropske unije.

V ZDA so Carlsona mnogi označili kar za državnega izdajalca, ker da je dal platformo “diktatorju” in “morilcu”. Predstavniki ameriških t. i. osrednjih medijev so o intervjuju poročali kot o intervjuju nekoga, ki očitno nima težav služiti kot propagandno orodje Kremlja.

Tudi predstavnica Evropske komisije je dejala, da pričakuje, da bo intervju ponudil platformo Putinovi "sprevrženi želji po ponovni vzpostavitvi ruskega imperija". "Vsi lahko sklepamo, kaj bo Putin povedal. Mislim, je le kronični lažnivec," je dejala Nabila Massrali, tiskovna predstavnica Josipa Borrella, visokega zunanjega predstavnika EU-ja.

Putin se je dobro pripravil na intervju in Carlsona presenetil, ko je navrgel, da se je voditelj nekoč neuspešno potegoval za položaj v Cii. Foto: AP
Putin se je dobro pripravil na intervju in Carlsona presenetil, ko je navrgel, da se je voditelj nekoč neuspešno potegoval za položaj v Cii. Foto: AP

Znotraj EU-ja so se še pred ogledom intervjuja porajali predvsem pomisleki, da bo uporabljen kot del Putinove širše "informacijske vojne", saj da se bodo izseki intervjuja razširili po družbenih omrežjih, še posebej na omrežju X Elona Muska, ruskemu predsedniku pa tako omogočili propagandni puč.

Verjetno ni pomagalo, da je dan pred intervjujem Musk na vprašanje ameriškega avtorja in pravnika Glenna Greenwalda, kdo so bili ameriški novinarji, ki so opravili vsaj minimalno kritičen intervju z Zelenskim, na X-u porogljivo odgovoril: "Če smo iskreni, težko govorijo, če obenem oralno zadovoljujejo sogovornika."

Carlson se je Musku na omrežju X vnaprej zahvalil, da mu je dal platformo za intervju.

"Treba je priznati zasluge Elonu Musku, ki je obljubil, da ne bo zatrl ali blokiral tega intervjuja, ko ga objavimo na omrežju X, in za to smo hvaležni. V nasprotju z njim bodo zahodne vlade zagotovo storile vse, kar je v njihovi moči, da bi ta video cenzurirale na drugih, manj načelnih platformah, ker to pač počno," je zapisal.

Sporna digitalna uredba EU-ja

Sorodna novica Propaganda ukrajinsko-ruskega konflikta: prva žrtev vojne je resnica

Na redni tiskovni konferenci Evropske komisije so bili funkcionarji jasni, da bodo X in druga omrežja dolžni umakniti nezakonite vsebine po uredbi o digitalnih storitvah, ki je stopila v veljavo lani.

Cilj zakona je zajeziti nezakonite ali škodljive vsebine, ki na družbenih omrežjih spodbujajo nasilje in sovražni govor. Razen X-a so se uredbi zavezale vse večje platforme, medtem ko Muskovo trenutno preiskujejo zaradi nespoštovanja zakona.

Če se družbeno omrežje ne drži nove EU-zakonodaje, se ta lahko sankcionira z visoko globo ali se ji celo izda prepoved delovanja v Uniji. Prav zato so nekateri ugibali, da bi lahko kazen zaradi intervjuja doletela Carlsona, ki je po odpustitvi s televizije Fox decembra lani vzpostavil lastno pretočno platformo Tucker Carlson Network.

Je eden ključnih medijskih zaveznikov predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in glasen nasprotnik ameriške vojaške pomoči za Ukrajino.

Na vprašanje, ali ni Putinov intervju upravičena priložnost za uravnoteženje "enostranskega medijskega poročanja" iz Bruslja, kot je to označil Carlson, pa je predstavnik Evropske komisije odgovoril, da Putin "pobija ljudi, bombardira infrastrukturo in izvaja dezinformacijsko kampanjo, uperjeno proti EU-ju in kot tak predstavlja grožnjo našim družbam".

"Brez vsakega razloga skuša ubiti toliko Ukrajincev, kot se le da. Samo en razlog je za njegovo sprevrženo željo po ponovni vzpostavitvi ruskega imperija, kjer nadzoruje celotno sosedstvo in uveljavlja svojo voljo. Ampak to ni nekaj, kar bi trpeli v Evropi ali svetu 21. stoletja.”

Carlson je svojo mrežo Tucker Carlson Network vzpostavil decembra. Foto: AP
Carlson je svojo mrežo Tucker Carlson Network vzpostavil decembra. Foto: AP

Hillary Clinton: "Carlson je uporabni idiot"

Sorodna novica Ko vojno zamegli propaganda družbenih omrežij: "Novinarstvo je blizu klinične smrti"

Do članka v Guardianu je bil oster Greenwald, tisti nekdanji Guardianov novinar, ki je objavil dokumente žvižgača Edwarda Snowdna. "Če si kot država ali vlada na točki, ko govoriš o intervjuju s tujim voditeljem kot nezakonitem po tvoji zakonodaji, si po definiciji avtoritarna država. To je zame šokanten naslov," je povedal v svoji oddaji System Update.

Nad Tuckerjem ni skrivala ogorčenja nekdanja prva dama in nesojena predsednica ZDA Hillary Clinton, ki je v pogovoru za Alex Wagner na MSNBC-ju voditelja označila za "uporabnega idiota za Putina".

Wagner jo je s posmehom na obrazu vprašala, kaj ji pove o Carlsonu, desničarskih medijih in Putinu, da je Carlson prvi zahodni "novinar" (izraz je uporabila v narekovajih), ki je intervjuval Putina po začetku vojne.

"Pove mi to, kar mislim, da smo vsi vedeli – označili bi ga za uporabnega idiota. V ruskih medijih se mu posmehujejo, je kot psiček – potem ko je bil odpuščen iz toliko medijskih družb po ZDA, me ne bi presenetilo, če bi dobil pogodbo ruskega medija – je pač uporaben idiot. Govori stvari, ki ne držijo, kot papiga ponavlja Putinov kup laži o Ukrajini, tako da ne vidim razloga, da mu Putin ne bi dal intervjuja, ker lahko prek njega še naprej laže," je dejala Clintonova, ki je sicer redna Tuckerjeva tarča.

Intervju Barbare Walters s Castrom

Sorodna novica Robert F. Kennedy mlajši – "teoretik zarot" postaja trn v peti demokratom in Bidnu

Neodvisni predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši, črna ovca družine Kennedy, je na to na omrežju X repliciral: "Bolj kot idiot je (Tucker) pes čuvaj, ki varuje demokracijo z zasledovanjem zgodb in intervjujev, ki jih mnogi Američani sicer nikdar ne bi slišali."

In še: "Osrednji mediji so v razsulu, ker smo jih končno ujeli na njihovih lažeh in propagandi. Tucker ima vso pravico intervjuvati Putina. Potrebujemo več transparentnosti, ne manj. Včasih je bilo samo po sebi umevno, da bodo novinarji intervjuvali svetovne voditelje, celo tiste, s katerimi so v vojni."

Pri tem se poraja primer zdaj že pokojne Barbare Walters, ene bolj priljubljenih in uglednih ameriških TV-novinark, ki ji je javnost ploskala, ker se je leta 1977, v času hladne vojne, pretihotapila na Kubo, da bi posnela intervju s Fidelom Castrom, verjetno ameriškim državnim sovražnikom številka 1 v tistem času. Zakaj Carlson ni deležen podobne obravnave?

Greenwald med drugim poudarja, da so liberalci in osrednji mediji več dni "bruhali nad intervjujem" in doživljali "postopni živčni zlom" zaradi dejstva, da bo Carlson intervjuval Putina.

Kot najverjetnejši in najočitnejši razlog tega navaja dejstvo, da ima Carlson s svojim medijem ogromno gledanost, precej večjo kot še 1001 intervju osrednjih medijev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Kot še opozarja Greenwald: "In prednost tega intervjuja je, da ne slišiš samo o Putinu, ampak slišiš njega osebno."

Foto: AP
Foto: AP

Izdajalec ali novinar?

Ob tem je treba poudariti tudi, da je Carlson porabil skoraj 15 minut časa, da se je s Putinom pogajal za izpustitev novinarja Wall Street Journala Evana Gershkovicha, ki je v ruskem zaporu zaradi vohunstva že devet mesecev.

"Goreče je razpravljal z njim, zakaj je preprosto krivično, da ostaja v zaporu – na način, na katerega se noben novinar osrednjih medijev ne bi upal pogovarjati z Bidnom glede Assangea," poudarja Greenwald v svoji oddaji.

Polemiko o tem, ali je Carlson izdajalec ali novinar, je na svoji odmevni platformi House in Habit, ki zajema objave na Substacku in Instagramu, načela tudi samostojna novinarka in avtorica Jessica Reed Kraus, ki sicer odkrito podpira Kennedyja mlajšega za predsednika – 98 odstotkov njenih sledilcev je odgovorilo, da je novinar.

Putinova lekcija o ruski zgodovini

Dan po objavi dve uri dolgega intervjuja, v katerem je Putin porabil veliko časa, da je Tuckerju razložil rusko zgodovino, vključno z delom o približevanju Nata ruskim mejam, in mu zagotovil, da Rusija nima "absolutno nobenega interesa" napasti katero od drugih držav v soseščini, se je ponovno oglasil uradni Bruselj, iz katerega so sporočili, da je Putin v četrtkovem intervjuju ponavljal "stare laži in manipulacije".

Ob tem je Borrellova tiskovna predstavnica Nabila Massrali znova izrazila obžalovanje, da ima Putin platformo za širjenje propagande. "V Putinovem intervjuju nismo videli ničesar novega. Ponavljal je stare laži, izkrivljanje in manipulacije ter pokazal precejšnjo mero sovražnosti do Zahoda, kar ni nič novega," je povedala Massrali.

Dodala je, da so to nevarne laži, ki jih Putin uporablja za t. i. upravičevanje nezakonite in neizzvane vojaške agresije na Ukrajino. "Te laži so že povzročile neizmerno trpljenje, vojne zločine in grozodejstva, ki jih je Rusija zagrešila nad Ukrajinci," je poudarila.

Foto: AP
Foto: AP

Seznam dezinformacij

Na Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS) so ob tem v okviru projekta EU proti dezinformacijam pripravili analizo izjav ruskega predsednika.

V objavi na omrežju X so kot dezinformacijo med drugim označili njegovo sporočilo zahodnim državam, da naj nehajo dobavljati orožje Ukrajini, če si v resnici želijo konec vojne. Prav tako je po njihovem mnenju dezinformacija Putinova izjava, da ne namerava napasti Poljske ali Latvije, pa tudi, da je Moskva pripravljena na dialog.

"Obžalujemo, da ima Putin na voljo platformo za manipuliranje in širjenje propagande," je še povedala Massrali glede intervjuja.

Boj proti propagandi ali cenzura?

A komu se pravica govora odobri in komu odreče na družbenih omrežjih, je v zadnjih letih postala zelo spolzka tema.

Sorodna novica Blokada RT-ja in Sputnika: "Pozorni moramo biti, ko politična oblast določa koordinate resnice"

Vse skupaj se je zares začelo z blokado takrat že nekdanjega predsednika Trumpa, še bolj kontroverzna pa je bila precedenčna odločitev Bruslja marca 2022, kmalu po ruski invaziji na Ukrajino, da zaradi domnevnega širjenja propagande prepove oddajanje na svojem ozemlju ruskima medijema RT in Sputnik.

Borrell je takrat ob tem poudaril, da so naredili "pomemben korak proti manipulacijski operaciji ruskega predsednika Vladimirja Putina".

Profesor novinarstva na FDV-ju Igor Vobič je za MMC ocenil, da gre za cenzuro in del boja za interpretacijo vojne. "Zgodovina nas uči, da moramo biti posebej pozorni, ko politična oblast določa koordinate resnice ter z njimi neposredno posega v medijsko bero državljanov in njihove mnenjske procese," je opozoril Vobič.

O pravni podlagi ukrepa je takrat podvomilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.