Orkan Dorian se približuje Floridi, ki jo bo zadel na začetku naslednjega tedna. Foto: Reuters
Orkan Dorian se približuje Floridi, ki jo bo zadel na začetku naslednjega tedna. Foto: Reuters

Po pričakovanjih bo orkan postal še močnejši med premikom po severozahodu Bahamov, preden bo na začetku prihodnjega tedna zadel Florido na jugovzhodu ZDA.

Z Bahamov poročajo, da turisti hitro odhajajo, preden bodo zaprli mednarodno letališče, poroča BBC.

Padavine, ki jih prinaša orkan, bi lahko povzročile hude poplave. Premier Hubert Minnis je v petek odredil evakuacijo oziroma jo močno priporočil prebivalcem delov severnih otokov Grand Bahama in Abaco.

Na Floridi izredne razmere

Na Floridi so medtem razglasili izredne razmere, guverner Ron DeSantis pa je prebivalce pozval, naj nakupijo dovolj hrane, vode in zdravil za vsaj teden dni.

Na Bahamih se bojijo poplav zaradi hudih padavin, ki jih prinaša orkan. Foto: Reuters
Na Bahamih se bojijo poplav zaradi hudih padavin, ki jih prinaša orkan. Foto: Reuters

Ljudi so oblasti še pozvale, naj ob morebitni evakuaciji s seboj vzamejo tudi hišne ljubljenčke.

Guverner je aktiviral 2.500 pripadnikov Nacionalne garde, še 1.500 pa jih je v pripravljenosti.

Napovedovalci vremena opozarjajo, da bi bil lahko Dorian najmočnejši orkan, ki bo zadel Florido, po orkanu Andrew pete kategorije, v katerem je leta 1992 umrlo 65 ljudi, 63.000 domov pa je bilo uničenih.

Orkani se krepijo ob premiku čez tople vode, kakršne so ob obali Floride.

Ameriški Državni center za orkane (NHC) je opozoril, da bi lahko Dorian povzročil "neverjetno katastrofalno škodo" in smrtno nevarne nevihte. Dorian bo prinesel tudi obilne padavine.

Z mednarodnega letališča v Orlandu so sporočili, da bodo v ponedeljek zjutraj zaradi previdnosti ustavili komercialne polete.

Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril, da bi bil lahko Dorian "prava pošast". Zaradi orkana je preklical pot na Poljsko, kjer ga bo nadomeščal podpredsednik Mike Pence.

Trumpovi kritiki medtem pravijo, da predsednik ta orkan jemlje resno, ker ogroža belske Američane na celinskem delu ZDA. Ko je orkan Maria leta 2017 zadel Puerto Rico, je umrlo skoraj 3.000 ljudi, povzročena pa je bila ogromna materialna škoda. Trump se je takrat zapletal v osebne spore z lokalnimi politiki, pritoževal pa se je tudi zaradi proračunskih stroškov zaradi pomoči otoku.

Tropski vihar Dorian se približuje Floridi