Katoličani molijo za Alvareza. Foto: Reuters
Katoličani molijo za Alvareza. Foto: Reuters

Sodišče je v petek Alvareza obsodilo na več kot 26 let zapora, potem ko je v četrtek zavrnil, da bi ga v sklopu izpustitev zapornikov izgnali v ZDA.

Alvareza so med drugim obsodili zaradi izdaje, spodkopavanja nacionalne integritete in širjenja lažnih novic. Sodišče mu je naložilo tudi denarno kazen, odvzeto pa mu bo tudi nikaragovsko državljanstvo.

Sodbo bi moralo sodišče izreči konec marca, a so potem postopek brez pojasnjevanja pospešili. "Sovraštvo nikaragovske diktature proti Alvarezu je nerazsodno in brez nadzora," je na Twitterju razsodbo komentiral Silvio Baez, ki je v izgnanstvu v Miamiju. Baez je dejal, da je Alvarez zelo načelen, z visoko stopnjo morale, zato pričakuje, da ga bodo kmalu izpustili na prostost.

Alvarez je bil vključen v presenetljivo menjavo zapornikov med ZDA in Nikaragvo, ki so jo naznanili v četrtek. Izmenjali naj bi več kot 200 zapornikov. A škofa ni bilo na letalu z izpuščenimi zaporniki, ki je odšlo v Washington.

Ortega je v televizijskem nagovoru v četrtek dejal, da so bili zamenjani zaporniki plačanci tujih držav, ki so skušali spodkopati suverenost Nikaragve. Ob tem je dodal, da se je Alvarez vrnil v zapor.

Alvareza je policija prijela lani avgusta, ko se je skupaj s še štirimi duhovniki in več drugimi ljudmi, med njimi je bil tudi snemalec za katoliški televizijski kanal, zabarikadiral v cerkev. Ta mesec je bilo sedem od desetih moških obsojenih na 10-letno zaporno kazen zaradi izdaje in širjenja lažnih novic. Vseh sedem je v četrtek odletelo v Washington.

Ortega je katoliške voditelje obsodil poskusa državnega udara, potem ko so nekateri med njimi delovali kot mediatorji med vlado in protestniškimi skupinami leta 2018, ko so izbruhnili protesti, v katerih je umrlo približno 300 ljudi. Od takrat je vlada izgnala številne redovnice in misijonarje ter zaprla katoliški radio in televizijske postaje.

Papež Frančišek je po prijetju Alvareza avgusta pozval k odprtemu in iskrenemu dialogu za razrešitev konflikta v Nikaragvi.