Policisti za ograjenim območjem kampusa univerze San Marcos. Foto: Reuters
Policisti za ograjenim območjem kampusa univerze San Marcos. Foto: Reuters

V prestolnici Lima so znova potekali množični protesti podpornikov odstavljenega predsednika Pedra Castilla, ki zahtevajo predčasne volitve in odstop predsednice Dine Boluarte.

Perujska policija je v soboto izvedla nasilno racijo na univerzi v Limi, med katero so aretirali več kot 200 ljudi, poroča Guardian.

Posnetki aretacije na univerzi. Foto: Reuters
Posnetki aretacije na univerzi. Foto: Reuters

Policisti so z oklepljenimi vozili prebili vrata kampusa univerze San Marcos, vstopili v študentske domove, razpršili solzivec in aretirali več kot 200 ljudi, ki naj bi iz okoliških krajev prišli na proteste v prestolnici.

Študenti so za Guardian povedali, da so jih policisti pregnali iz sob, brcali in pretepali z gumijevkami. Na fotografijah je videti več vklenjenih ležečih ljudi.

Evakuacija iz Machu Picchuja

Reševalci so medtem v soboto evakuirali okoli 400 turistov, ki so obtičali v inkovskem mestu Machu Picchu. "Danes popoldne je bilo 418 domačih in tujih turistov prepeljanih iz mesta Machu Picchu v Cusco," je sporočilo perujsko ministrstvo za turizem, ki je na Twitterju objavilo tudi fotografije vlaka s potniki.

Zaradi nasilja na protestih so oblasti zaprle največjo turistično znamenitost v državi Machu Picchu, potem ko so že prej prekinile železniške povezave do tja, saj so protestniki poškodovali tire. Ob vznožju gore, v kraju Aguas Calientes, je tako obstalo več kot 400 ljudi, od tega 300 tujcev.

Ubitih 46 ljudi

Od začetka decembra, ko so se protesti začeli, je bilo v spopadih s policijo ubitih najmanj 46 ljudi, najmanj 580 je bilo ranjenih.

Perujska vlada je za skoraj tretjino države razlgasila izredne razmere, varnostne sile so aretirale okoli 500 ljudi.

Protesti v Peruju so izbruhnili, ko je Castillo hotel razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali. Protestira večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki mu ostaja zvesto.

Prejšnji teden so se protesti z juga razširili tudi na prestolnico Lima, kjer je v četrtek pogorel sto let star dvorec v središču mesta. Vlada krivi protestnike, a preiskava še ni končana. Protestniki so v zadnjih tednih večkrat zasedli tudi letališča v mestih Cusco, Juliaca in Arequipa ter rudnik bakra na jugu države.