Posledice tornada v Havani. Foto: AP
Posledice tornada v Havani. Foto: AP

Po besedah vremenoslovca s kubanske vremenske službe Joseja Rubierja je bil to najmočnejši tornado na Kubi v skoraj 80 letih. Na ulicah sosesk, predvsem na vzhodu in v središču kubanske prestolnice, je bilo polno ruševin, koščkov stekla in drugih razbitin. Podrta so bila tudi drevesa in ulične svetilke. Nekatera območja so ostala brez elektrike in tekoče vode.

“Zaradi povzročenega hrupa se je zdelo, kot bi na nas strmoglavilo letalo. Toda ko si videl tornado, je bil bolj kot velika krogla plamena, kot bi celotna država zagorela,“ je dejala Victoria Infanta Rodriguez, prebivalka Havane. Dodala je, da je od hiše, kjer prebiva njena družina, ostalo le “okostje“. Velik del lastnine je – tako kot v večini po delavski četrti Regla – tornado uničil.

Primerljiv z orkanom četrte ali pete stopnje
Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je obiskal prizadeta območja v četrti Regla na jugovzhodu Havane. Na Twitterju je nato zapisal, da je škoda tam velika. V četrti Luyano so ulice polne razbitin, med drugim delov balkonov stanovanjskih zgradb. Med prizadetimi območji v glavnem mestu so še Santos Suarez, Via Blanca in Chibas. Dodal je, da je tornado povzročil poplave tudi v provincah zahodno od Havane, Pinar del Rio in Artemisa, ter v provinci Mayabeque, ki leži vzhodno od prestolnice.

Po navedbah uradne spletne strani kubanskih oblasti Cubadebate je "Havano prizadel tornado, primerljiv z orkanom četrte ali pete stopnje, pri čemer pa je njegov vpliv precej bolj omejen". Tornado, ki je nastal iz nevihte nad Mehiškim zalivom, je zahodni del države zadel s sunki vetra s hitrostmi do 100 kilometrov na uro.