Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika porota je razsodila, da dva policista, Jonathan Mattingly in Myles Cosgrove, ne bosta kazensko preganjana v povezavi s smrtjo 26-letne zdravstvene delavke Breonne Taylor, proti tretjemu policistu, Brettu Hankisonu, pa je vložena zgolj obtožnica zaradi ogrožanja sosedov, in sicer v treh točkah. Ko je streljal, skupno je sprožil deset strelov, so naboji predrli steno v drugo stanovanje, kjer so bili moški, nosečnica in otrok. Najvišja kazen za vsako izmed točk, za katero je obtožen, je pet let zaporne kazni.

Trojica policistov je 13. marca ponoči vdrla v stanovanje Taylorjeve s sodnim nalogom, ki ni zahteval, da se policisti identificirajo. Iskali so nevarnega preprodajalca mamil Jamarcusa Gloverja, ki pa je bil takrat že aretiran in ni živel na naslovu Taylorjeve. Bil je njen nekdanji partner.

Sorodna novica Primer Breonne Taylor: Policist obtožen zaradi nabojev v drugem stanovanju, ne pa za umor

Porota je odločila, da je bila sicer uporaba policijske sile upravičena, zato za smrt 26-letnice kazensko ne bo odgovarjal nihče. Kot je dejal prvi mož pravosodja v Kentuckyju Daniel Cameron, ni "neizpodbitnih" dokazov, da je kateri od strelov Hankisona zadel 26-letno Taylorjevo. Analiza nabojev, skupno jih je bilo izstreljenih 32, je pokazala, da je Taylorjevo zadelo šest nabojev, usoden je bil eden, ki ga je izstrelil Myles Cosgrove, je pojasnil Cameron.

Proti drugima dvema policistoma ne bodo vložili obtožnice, ker da sta uporabila silo v skladu z zakonom, ki velja v Kentuckyju, je pojasnil Cameron: streljala sta, potem ko je zaročenec Breonne Taylor Kenneth Walker streljal nanju in Mattinglyja ranil v stegno. Walker je streljal, ker je mislil, da gre za vlom in da je vlomil Jamarcus Glover, BBC navaja poročanje New York Timesa. Walker je bil pozneje obtožen naklepnega umora in napada na uradno osebo, a so obtožnico umaknili.

Hanksiona so odpustili, druga dva policista pa premestili na administrativne oddelke.

Po objavi so številni prebivalci Louisvilla, ki so ogorčeni nad razsodbo, znova odšli na ulice, protesti pa so se z nočjo sprevrgli v nasilje. Po besedah začasnega vodje policijskega oddelka v Louisvillu Roberta Schroederja sta bila pri tem ustreljena in ranjena policista, prijeli so enega osumljenca. Policista sta v stabilnem stanju, eden od njiju je potreboval operacijo.

Župan Greg Fischer je že pred objavo razsodbe vnaprej uvedel policijsko uro, po izbruhu protestov pa so vpoklicali tudi narodno gardo. Protesti so sicer v mestu potekali že več mesecev.

Cameron je prvi temnopolti pravosodni minister v zvezni državi Kentucky. Na novinarski konferenci ob razsodbi v primeru Brionne Taylor je dejal, da
Cameron je prvi temnopolti pravosodni minister v zvezni državi Kentucky. Na novinarski konferenci ob razsodbi v primeru Brionne Taylor je dejal, da "zakon ulice ni pravica. Pravica, ki se išče z nasiljem, ni pravica. Postane zgolj maščevanje." Foto: Reuters

Protesti tudi drugje po ZDA

Po razsodbi so se na protestnih shodih zaradi nestrinjanja z odločitvijo velike porote zbrale tudi množice v drugih ameriških mestih, med drugim v New Yorku, Washingtonu, Atlanti in Chicagu.

Odvetnik družine Taylor Benjamin Crump je odločitev velike porote označil za nesprejemljivo, kot je dejal, je nezaslišano, da nihče od trojice policistov, vpletenih v primer, ne bo kazensko odgovarjal za njeno smrt.

"Nobeno življenje ne šteje, dokler ne štejejo življenja temnopoltih," so vzklikali protestniki, ki so več ur hodili po ulicah največjega mesta v zvezni državi Kentucky. Policijska ura se je začela ob 21. uri po krajevnem času. Protesti so potekali večinoma mirno, potem pa je prišlo do prerivanja med protestniki in policisti, slišati je bilo več strelov. Po navedbah Reutersovega novinarja je bilo slišati strele v trenutku, ko je policija proti protestnikom sprožila solzivec.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predtem je bilo v prerivanju med protestniki in policisti v soseski Highlands zunaj središča Louisvilla pridržanih okoli deset ljudi. Kot navaja Reuters, je tudi tam prišlo do spopadov med protestniki in policijo, prišlo je do prerivanja, poškodovanih je bilo več pročelij bližnjih stavb. Prijetih je bilo 46 ljudi.

Kot poroča BBC, se je na odločitev velike porote odzval tudi predsednik Donald Trump. "Mislim, da je briljantna." Besede pohvale je izrekel tudi za Camerona, ki je pretekli mesec nagovoril tudi zbrane na republikanski konvenciji.

Mati Breonne Taylor je pred tednom dni dobila 12 milijonov dolarjev odškodnine od mesta Louisville kot poravnavo v civilni tožbi.

Porota policistov, ki so ustrelili Breonno Taylor, ni obtožila umora