Zastraženo središče mesta. Foto: Reuters
Zastraženo središče mesta. Foto: Reuters

Toda obtožili so ga zaradi nabojev, ki so končali v sosednjem stanovanju, ne pa zaradi uboja Taylorjeve. Policisti so v Louisvillu na napačnem naslovu iskali napačno osebo. Odvetnik družine pokojne Breonne Taylor Ben Crump je izrazil ogorčenje zaradi odločitve velike porote, ki drugih dveh policistov, ki sta sodelovala pri vdoru v stanovanje zgodaj zjutraj 13. marca, ni obtožila ničesar.

"Velika porota je Bretta Hankinsona obtožila brezobzirnega ogrožanja zaradi nabojev, ki so končali v drugih stanovanjih, nič pa zaradi umora Breonne Taylor. To je nezaslišana in žaljiva odločitev," je dejal Crump.

Oblasti se bojijo, da bodo izbruhnili novi protesti. Foto: Reuters
Oblasti se bojijo, da bodo izbruhnili novi protesti. Foto: Reuters

Oblasti se bojijo novih protestov

V Louisvillu so napeto čakali na odločitev porote in župan Greg Fischer je vnaprej uvedel policijsko uro. Policija je omejila dostop do središča mesta. Oblasti se bojijo novega izbruha protestov, ki potekajo že več mesecev in so bili v veliki večini mirni. Protesti potekajo od maja, ko so izbruhnili v Minneapolisu zaradi smrti temnopoltega osumljenca Georgea Floyda v rokah policije.

Walker mislil, da so vlomilci

Brett Hankinson je skupaj s kolegoma Mylesom Cosgrovom in Jonathanom Mattinglyjem zgodaj zjutraj vdrl v stanovanje Taylorjeve s sodnim nalogom, ki ni zahteval, da se policisti identificirajo. Iskali so nevarnega preprodajalca mamil, ki pa je bil takrat že aretiran in sploh ni živel na naslovu Taylorjeve, ki je mirno spala skupaj z zaročencem Kennethom Walkerjem.

Prebudil ju je hrup in bila sta prepričana, da so prišli vlomilci. Walker je potegnil pištolo in Mattinglyja zadel v nogo. Glede na odločitev velike porote je potem le Hankinson izstrelil deset nabojev, od katerih jih je nekaj zadelo neoboroženo Taylorjevo. Walkerja so nato aretirali in ga obtožili poskusa umora, vendar so pozneje obtožnico zavrgli.

Argument policije: Šlo je za napako

Mestni svet Louisvilla je prepovedal prihodnjo uporabo nalogov brez trkanja, ki policistom omogočajo vdor v stanovanja brez identifikacije. Mati Breonne Taylor je pred tednom dni dobila 12 milijonov dolarjev odškodnine od mesta kot poravnavo v civilni tožbi. Ostala je le še odločitev velike porote glede usode policistov, ki pa protestnikov ne bo zadovoljila.

Velika porota je sprejela argument policije, da je šlo pač za napako. Obtoženi policist je glede na odločitev porote upravičeno streljal nazaj, ker je Walker streljal prvi, vendar pa je obtožen, ker ni gledal, kam strelja. V primeru obsodbe mu grozi največ do pet let zapora. Po kratki aretaciji ga bodo izpustili na prostost do sojenja po plačilu 15.000 dolarjev varščine.