Policija v New Yorku sporoča, da bo pripravljena morebitne proteste. Foto: Reuters
Policija v New Yorku sporoča, da bo pripravljena morebitne proteste. Foto: Reuters

Ni jasno, od kod je Trump dobil informacijo, da ga bodo v torek aretirali, so pa v medije že prejšnji teden prišle informacije, da ga namerava tožilstvo Manhattna kazensko ovaditi zaradi kršenja zakonov o financiranju volilne kampanje zaradi plačila 130.000 dolarjev nekdanji pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Trump razmerje s Stormy Daniels zanika in žali njen videz. Njegovi odvetniki pa skušajo razložiti, da razlog za plačilo, ki je dokumentirano in zaradi katerega je v zaporu končal Trumpov nekdanji odvetnik Michael Cohen, niso bile volitve, ampak družinske zadrege.

V medijih ni bilo navedb, da Trumpu grozi aretacija, temveč le, da bo proti njemu vložena obtožnica, pri čemer mu bodo odvzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko.

Bi lahko Trumpu odrekli varščino?

Nekdanja zvezna tožilka Glenn Kirschner je na televiziji MSNBC dejala, da si je Trump s pozivom k protestom morda onemogočil, da do konca sojenja ostane na prostosti proti plačilu varščine. Pričakuje namreč, da bodo tožilci zdaj od sodišča zahtevali, da se Trumpu zaradi ogrožanja javne varnosti varščina zavrne.

Trump je že zdaj edini predsednik ZDA z dvema ustavnima obtožbama, lahko pa bi postal tudi prvi nekdanji predsednik ZDA s kazensko ovadbo in aretacijo. Foto: Reuters
Trump je že zdaj edini predsednik ZDA z dvema ustavnima obtožbama, lahko pa bi postal tudi prvi nekdanji predsednik ZDA s kazensko ovadbo in aretacijo. Foto: Reuters

Spomin na 6. januar 2021, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, ker se ni sprijaznil z volilnim porazom, je namreč še vedno živ in tudi predmet zvezne preiskave.

Če se bo Trumpova napoved uresničila, se bo znova zapisal v zgodovino. Poleg tega, da je že zdaj edini predsednik ZDA z dvema ustavnima obtožbama, bi postal tudi prvi nekdanji predsednik ZDA s kazensko ovadbo in aretacijo.

Tožilci Manhattna, ki jih vodi Alvin Bragg, so imeli v soboto po poročanju televizije Fox News nujno sejo o varnostnih ukrepih, varnostni strokovnjaki pa se bojijo, da Trumpovi privrženci ne bodo edina težava, saj nekdanji predsednik v svojem rojstnem mestu ni zelo priljubljen in lahko izbruhnejo spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Policijski viri v New Yorku sicer tamkajšnjim medijem zagotavljajo, da bodo veliko bolje pripravljeni na nemire, kot je bila kongresna policija v Washingtonu.

Protestniki so se začeli zbirati že v soboto, vendar le na Floridi pri Palm Beachu, kjer ima Trump svoje posestvo Mar a Lago.

Lastnik Twitterja Elon Musk je tvitnil, da je prepričan, da se bo Trump, če ga bodo res aretirali, sprehodil do novega predsedniškega mandata. Trump namreč lahko kandidira tudi iz zapora.

Republikanci kritizirajo možnost aretacije

Republikanski politiki so se v soboto zgražali nad tem, da bi v New Yorku morda aretirali Trumpa zaradi 130.000 dolarjev, namesto da bi preganjali "prave" kriminalce. To je dejal tudi nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je Trumpa pred dnevi prvič javno kritiziral zaradi napada na kongres.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je kritiziral "nezaslišano zlorabo pooblastil radikalnega tožilca, ki pušča na prostost nasilne kriminalce in izvaja maščevanje nad Trumpom".

McCarthy je vsem predsednikom odborov naročil, naj raziščejo, ali se pri tem porabljajo zvezna proračunska sredstva.

Odmeva Trumpova napoved, da ga bodo aretirali