Policija je ustrelila osumljenca Reinoehla, okoliščine pa še niso znane. Foto: Reuters
Policija je ustrelila osumljenca Reinoehla, okoliščine pa še niso znane. Foto: Reuters

48-letnega Michaela Reinoehla, veterana ameriške vojske, so po besedah vira ubili zvezni preiskovalci, ki so ga želeli prijeti v kraju Lacey v zvezni državi Washington. Reinoehl je bil glavni osumljenec za smrt 39-letnega Aarona Danielsona, ki so ga ustrelili v soboto.

Vir na ministrstvu je za AP dejal, da je Reinoehl med srečanjem z agenti izvlekel pištolo, nato pa so ga ustrelili. Ni znano, ali je osumljenec streljal na policiste. V incidentu nihče izmed agentov ni bil ranjen.

Reinoehl se je na družbenem omrežju Instagram junija predstavil kot "100% ANTIFA" oziroma stoodstotni antifašist, za nasprotnike protirasističnih protestnikov pa je dejal, da vodijo vojno. Reinoehl je bil reden udeleženec protirasističnih protestov v Portlandu.

Policija je julija Reinoehla obtožila, da je imel nabito pištolo na javnem kraju in da se je upiral aretaciji. 26. julija je bil ustreljen blizu komolca, potem ko se je vpletel v prerivanje med oboroženim belim moškim in skupino mladih temnopoltih.

Reinoehl je za Vice News dejal, da se je pred Danielsonom branil, ker je mislil, da bo ta zabodel njega in njegovega prijatelja.

V Portlandu so po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je konec maja v Minneapolisu ubil beli policist, vsak dan potekali protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Demokratska guvernerka zvezne države Oregon Kate Brown je pozvala k splošnemu koncu nasilja. Dodala je, da v Oregonu ni prostora za belsko nadvlado in maščevanja. "Vsi, ki izvajajo nasilne zločine, morajo odgovarjati v enaki meri".