V Portland za preprečevanje protestov napotili zvezne enote

Zvezna policija je ta teden z neoznačenimi vozili nasilno aretirala protestnike in jih priprla brez pojasnila. Zvezna vlada trdi, da skuša v mesto vrniti red. Policija, ki jo je v mesto poslal ameriški predsednik Donald Trump, je uporabljala tudi solzivec in gumijaste naboje.
Tožilka Oregona Ellen Rosenblum je zaradi tega vložila obtožnico proti zvezni vladi. V njej zahteva prepoved dostopa pripadnikom zveznih varnostnih organov, da ne bi več izvajali aretacij v mestu.

"Zvezne oblasti so izbrale Portland za izvajanje svojih taktik zastraševanja, da bi naše prebivalce odvrnile od protestiranja proti policijskemu nasilju in podpore gibanju Črna življenja štejejo," je poudarila.

Gola protestnica v Oregonu, ki nasprotuje novi uredbi Trumpove administracije za zaščito zveznih spomenikov in zgradb med protesti proti rasni neenakosti v Portlandu. Foto: Reuters
Gola protestnica v Oregonu, ki nasprotuje novi uredbi Trumpove administracije za zaščito zveznih spomenikov in zgradb med protesti proti rasni neenakosti v Portlandu. Foto: Reuters

Obtožbe o pridržanju brez pooblastil
V obtožnici trdi, da te taktike ljudem onemogočajo njihovo pravico do zbiranja. "Ne samo da ljudem onemogočajo pravico do mirnega protestiranja, ki jo imajo v skladu s prvim amandmajem, ampak tudi ustvarjajo nestabilne razmere na naših ulicah," je dejala.

Pripadnike zveznih varnostnih organov obtožuje tudi pridržanja ljudi brez utemeljitve in da jim ne zagotavljajo zakonitega pravnega postopka. "Očitne zlorabe pooblastil" jih je sicer že pred tem obtožila guvernerka Oregona Kate Brown.

Nancy Pelosi govorila celo o 'ugrabitvi protestnikov'
Do ravnanja zveznih policistov je bila kritična tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi: "Prejšnji mesec je vlada uporabila solzivec proti mirnim protestnikom v Washingtonu. Zdaj pa videoposnetki kažejo ugrabitve protestnikov v neoznačena vozila v Portlandu," je zapisala v izjavi. To je podpisal tudi kongresnik iz Portlanda Earl Blumenauer. Obljubila sta hitro posredovanje predstavniškega doma, da bi ustavili "očitno zlorabo pooblastil".