Ameriško veleposlaništvo v Havani. Foto: AP
Ameriško veleposlaništvo v Havani. Foto: AP

Kot je v poročilu zapisala ameriška akademija znanosti, je Sovjetska zveza raziskave o učinkih radiofrekvenčne energije opravljala že pred več kot 50 leti, poroča BBC. Simptome so preučili na 40 vladnih uslužbencih, med katerimi mnogi občutijo trajne posledice.

"Sovjetska zveza je obsežno preučevala vpliv izpostavljenosti utripajočim, ne ponavljajočim radiofrekvenčnim valovom," so zapisali in dodali, da je bilo v "več evrazijskih komunističnih državah vojaško osebje pogosto izpostavljeno netermičnemu sevanju".

Izguba ravnotežja in sluha, omotica, ...

Bolezen se je pri ameriških diplomatih na Kubi pojavila leta 2016. Zaposleni na veleposlaništvu in nekateri njihovi sorodniki so tarnali nad več simptomi, kot so izguba ravnotežja, omotica, izguba sluha, anksioznost in "kognitivna megla", kar je postalo znano pod skupnim imenom "havanski sindrom".

ZDA so takrat Kubo obtožile "zvočnih napadov", kar pa je Havana ostro zanikala, incident pa je pripeljal do zaostrenih odnosov med državama. Lani so ameriški strokovnjaki opazili možganske anomalije pri diplomatih, ki so zboleli, a tudi to poročilo je Kuba zavrnila. O enakih simptomih je poročalo tudi najmanj 14 zaposlenih na kanadskem veleposlaništvu, zato je Kanada takrat zmanjšala število svojega osebja na Kubi.

Leta 2018 je nato Washington zmanjšal tudi število svojih uradnikov na Kitajskem, potem ko so zaposleni v kitajskem mestu Gvangžov poročali o "blagem in nejasnem, a neobičajnem občutenju zvoka in pritiska".