Opustošenje v mestu Lahaina. Foto: Reuters
Opustošenje v mestu Lahaina. Foto: Reuters

Guverner Havajev Josh Green je dejal, da bi se lahko število žrtev "opazno povečalo", saj forenziki še naprej identificirajo žrtve požara, ki je v sredo zajel zgodovinsko mesto Lahaina na zahodu otoka Maui. Reševalci s psi so namreč preiskali šele tri odstotke območja.

Okoli tisoč ljudi je še vedno pogrešanih, tisti, ki so se uspeli rešiti pred ognjenimi zublji, pa čakajo po več zbirnih centrih, ki so jih postavili po otoku. "Ta dan je bil nemogoč," je dejal Green in poudaril, da so bili požari nedvomno najhujša naravna nesreča v zgodovini Havajev, piše BBC.

"Lahko le čakamo in tolažimo tiste, ki so preživeli. Naša glavna naloga zdaj je, da najdemo vse pogrešane, znova združimo družine in jim priskrbimo streho nad glavo ter primerno zdravstveno oskrbo," je dodal guverner.

Požari na otoku so zdaj v veliki meri pod nadzorom, čeprav še obstajajo območja, na katerih se gasilci borijo z njimi, med drugim tudi v okolici Lahaine. V tem mestu je ogenj uničil ali poškodoval več kot 2000 stavb. V soboto so glavno cesto, ki vodi v mesto, na kratko odprli, nato pa so jo iz varnostnih razlogov znova zaprli. Kljub temu so mnogi domačini stali v koloni vozil, saj so upali, da se bodo lahko vrnili v razdejano mesto.

Mnogi še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi sorodniki. Foto: Reuters
Mnogi še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi sorodniki. Foto: Reuters

Škoda po požarih je ocenjena na več kot pet milijard dolarjev.

Opozorilne sirene se niso oglasile

Pravosodni organi so zaradi kritik na račun domnevno neustreznega ukrepanja oblasti sprožili preiskavo nesreče, havajska generalna tožilka Anne Lopez pa je napovedala, da bo njen urad preiskoval ravnanja odgovornih v času pred, med in po uničujočih požarih. Požar je mnoge domačine in turiste presenetil, tako da so se pred plameni številni zatekli kar v morje. Kljub izrednemu dogodku odgovorni s sirenami prebivalcev namreč niso opozorili na prihajajočo nevarnost.

Odgovorni so dejali, da je šlo za "skupek negativnih dejavnikov", od tega, da so zatajile komunikacijske linije in da je pihal veter s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro do tega, da je v bližini divjalo še več gozdnih požarov, zato je bilo po njihovih besedah nemogoče uskladiti vso pomoč.

93 umrlih pomeni, da je to najhujši požar na ameriškem ozemlju po letu 2018, ko je v kalifornijskem mestu Paradise umrlo 85 ljudi. Za najhujši požar vseh časov v ZDA pa velja požar v Minnesoti in Wisconsinu leta 1918, ki je zahteval več kot 450 življenj.

Na Havajih pogrešanih okoli tisoč ljudi