Ena od klinik, kjer opravljajo splav. Pravica do splava je v ZDA ustavna pravica. Foto: EPA
Ena od klinik, kjer opravljajo splav. Pravica do splava je v ZDA ustavna pravica. Foto: EPA

Novi zakon v Teksasu prepoveduje splav po šestem tednu po zanositvi. Zakonodajo, ki je začela veljati prejšnji teden, so kritizirali zdravniki in organizacije za zaščito pravic žensk.

Pravosodno ministrstvo je zdaj sporočilo, da bo "zagotavljalo podporo zveznih policistov", ko bosta "napadena" kakšna klinika ali bolnik.

"Ne bomo tolerirali nasilja nad tistimi, ki želijo uporabiti ali nuditi storitev na področju reproduktivnega zdravja, fizičnega preprečevanja ali povzročanja škode kot kršitev zakona o svobodnem dostopu do klinik," je v ponedeljek sporočil pravosodni minister Merrick Garland.

Minister se sklicuje na zakon iz leta 1994, ki prepoveduje kakršno koli obliko groženj ali nasilnega obnašanja do kogar koli, ki uporablja zdravstvene storitve na področju reprduktivnega zdravja. Praviloma gre za splav.

Garland je še dejal, da bo njegovo ministrstvo zagotavljalo spoštovanje tega zakona, obenem pa iščejo načine, kako izpodbijati teksaško zakonodajo, da bi zaščitili ustavno pravico žensk.

Nova teksaška zakonodaja je ena najbolj restriktivnih v ZDA. Prepoveduje splav po tem, ko se ‒ po besedah aktivistov proti splavu ‒ zazna srčni utrip zarodka, kar zdravstveni strokovnjaki označujejo kot zavajajoče, poroča BBC.

Zakon tudi daje pravico komur koli, da toži zdravnika ali zdravnico, ki opravi splav več kot šest tednov po zanositvi. Zakon je začel veljati, potem ko se Vrhovno sodišče ni odzvalo na pritožbo ponudnikov te zdravstvene oskrbe.

Glede na ugotovitve Centra za raziskave javnega mnenja Pew skoraj 60 odstotkov Američanov meni, da bi moral biti splav zakonit v vseh ali v večini primerov. Ta odstotek je med republikanci le 35.