Zakon so sprejeli kljub protestom in pravnemu boju, da bi to preprečili. Foto: AP
Zakon so sprejeli kljub protestom in pravnemu boju, da bi to preprečili. Foto: AP

Posebnost zakona je njegovo uveljavljanje, ki sloni na zasebnih tožbah državljanov.

Teksas tako ne bo preganjal tistih, ki opravljajo splav ali pomagajo ženskam pri tem, ampak omogoča zasebnim državljanom, da vlagajo civilne tožbe in v primeru uspeha iztržijo najmanj 10.000 dolarjev. Zakon se torej zanaša na to, da bodo državljani tožili drug drugega, zalezovali nosečnice in nadlegovali vse, ki jim bodo pomagali pri splavu. Tožbe so mogoče na primer tudi proti tistim, ki ženske peljejo na umetno prekinitev nosečnosti.

Zakon bi lahko ustavilo vrhovno sodišče, ki pa je glasovalo proti njegovi zaustavitvi. Za zaustavitev so glasovali štirje sodniki, pet pa jih je bilo proti.

Naslednji korak naj bi bila prepoved splava s tabletko. Foto: AP
Naslednji korak naj bi bila prepoved splava s tabletko. Foto: AP

Strokovnjaki v ZDA zakon označujejo kot največji poseg v pravico do splava v ZDA od odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam po ZDA omogočila pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Zakon je sprejela republikanska večina teksaškega kongresa, maja letos pa ga je podpisal republikanski guverner Greg Abbott.

V ZDA je še najmanj 12 republikanskih zveznih držav, ki so sprejele zakone za omejevanje pravice do splava, vendar pa so vsi trenutno blokirani na zveznih sodiščih. Le teksaškemu se je uspelo izmuzniti blokadi zaradi načina njegove uveljavitve.

Teksas tudi proti splavu s tabletko

Zakon je v Teksasu praktično razveljavil 85 odstotkov vseh splavov, kar bo verjetno zaprlo še kakšno kliniko. V ZDA se lahko splav opravlja le v posebnih klinikah. Teksas je že leta 2013 sprejel oster zakon proti splavu, ki ga je vrhovno sodišče razveljavilo, vendar se je vmes zaprla polovica od takratnih 40 klinik za splave v državi.

Teksaški republikanci vmes pripravljajo nov zakon, ki bo prepovedal vse splave s pomočjo tabletk. To pa je okoli 40 odstotkov vseh splavov v ZDA.

Na začetek veljave teksaškega zakona se je že odzval ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil za ekstremnega in grobo kršitev ustavnih pravih, določenih z odločitvijo v primeru Roe proti Wade.

"Teksaški zakon bo bistveno okrnil dostop žensk do potrebne zdravstvene nege, še posebej med manjšinami in posameznicah z nižjimi dohodki. Kar je najbolj nezaslišano, je, da zakon pooblašča zasebne državljane za tožbe vseh, ki pomagajo pri splavu, kar lahko vključuje člane družine, zdravstvene delavce, uslužbence klinik ali neznance," je sporočil Biden in zagotovil, da bo njegova vlada branila pravico žensk do splava.