Maduro in Lula. Foto: EPA
Maduro in Lula. Foto: EPA

Do Madurovega obiska je prišlo pred vrhom latinskoameriških voditeljev v Brasilii. Lula je dejal, da prihod Madura predstavlja njegovo vrnitev.

Maduro je dejal, da je Venezuela odprta za brazilske vlagatelje, in poudaril, da bi morali biti obe državi za vedno združeni. Napovedal je "novo obdobje" v dvostranskih odnosih.

Lula je med Madurovim obiskom kritiziral ameriške sankcije zoper Venezuelo, ki da so neupravičene, in omenil "skonstruiran narativ o avtoritarnosti" o tej državi, poroča BBC. Venezuelo je pozval, naj ustvari nov narativ o sebi, saj je trenutni nepošten.

Kritiki so se odzvali na Lulove besede in mu očitali, da ignorira domnevne kršitve človekovih pravic v Venezueli pod Madurom in pomanjkanje svobodnih in poštenih volitev.

Maduro pa je med obiskom izkoristil priložnost in pozval k umiku ameriških sankcij, napovedal je, da bo druge južnoameriške države pozval, naj jim nasprotujejo kot regionalni blok. Temu bi se lahko poleg Brazilije pridružile še Argentina, Bolivija in Kolumbija.

Maduro je na položaju predsednika od leta 2013, ZDA pa so proti Venezueli uvedle sankcije zaradi očitkov o zatiranju opozicije. Zahod, vključno s Slovenijo, je podprl Juana Guaidója, ki se je leta 2019 razglasil za začasnega predsednika, a mu oblasti ni uspelo zrušiti, pozneje pa je izgubil tudi podporo dela venezuelske opozicije.

Venezuela se medtem spopada tudi s humanitarno krizo, zaradi katere je državo od leta 2015 zapustilo sedem milijonov ljudi. V državi imajo hiperinflacijo in električne mrke, primanjkuje hrane in zdravil.