Mrtve ribe v reki Kentucky. Foto: Reuters
Mrtve ribe v reki Kentucky. Foto: Reuters

Destilarno v mestu Versailles je v četrtek zvečer zajel večji požar, v katerem je zgorelo 45.000 sodov viskija. Pri gašenju požara so sodelovali gasilci iz štirih različnih okrožij.

V dneh po požaru so na bregovih reke Kentucky začeli opažati mrtve ribe. Ob konca tedna so kentuckyjski uradniki sporočili, da je odtekanje vode po gašenju požara povzročilo alkoholno onesnaženje v eni izmed rek.

Alkoholizirana voda naj bi na svoji poti pobila že več tisoč rib. Alkoholna packa v reki Kentucky je trenutno dolga okoli 28 kilometrov in se počasi pomika proti večji reki Ohio, v kateri naj bi se razredčila do za ribe varne ravni.

"Bakterije v vodi se pomikajo proti viru hrane, kar je v tem primeru sladkor v alkoholu, in s tem izčrpavajo kisik," je za BBC vzrok smrti rib pojasnil Robert Francis, vodja enote za ukrepanje v sili. Posadke trenutno s čolni v vodo črpajo zrak, s čimer si prizadevajo povečati raven kisika za ribe.

Poginule ribe bodo pustili, da razpadejo po naravni poti, kar naj ne bi prizadelo reke in ni nevarno za ljudi, ki bodo po poročanju CNN-a v prihodnjih nekaj dneh sicer še izpostavljeni smradu.

Izkušnje z razlitji viskija

Robert Francis je še pojasnil, da ima zvezna država za razlitja viskija zaradi preteklih izkušenj že ustaljeno proceduro.