Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obmejni agenti so pridržali ljudi iz več kot 160 držav.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Priljubljenosti predsednika Joeja Bidna po javnomnenjskih raziskavah pada, delno tudi zaradi njegove priseljenske politike, poroča BBC. Njegovo ukrepanje na tem področju podpira le 35 odstotkov Američanov, kaže ena od raziskav, narejena ta mesec.

Biden je obljubljal bolj človeško priseljensko politiko od tiste, ki jo je vodil njegov predhodnik Donald Trump, število pridržanj v fiskalnem letu 2021, ki se je končalo septembra, pa je največje od šestdesetih let 20. stoletja, ko so ameriške oblasti začele zbirati te podatke.

Večina ljudi, ki so skušali vstopiti v ZDA brez ustreznih dokumentov, je iz Mehike, Gvatemale, Hondurasa in El Salvadorja. 64 odstotkov pridržanih, več kot 1,1 milijona, je bilo odraslih, ki so potovali brez otrok. Obenem pa so ameriške oblasti pridržale tudi rekordno število otrok brez spremstva, več kot 145.000. Skoraj 11.000 teh otrok je še vedno v pridržanju.

BBC je letos razkril grozljive razmere v centru za pridržanje Fort Bliss. Otroke so spolno zlorabljali, bili so izbruhi covida-19 in uši, otroci so bili lačni, ponujali pa so jim premalo toplotno obdelano meso.