Hunter Biden. Foto: Reuters
Hunter Biden. Foto: Reuters

Hunter Biden je obtožen neplačevanja davkov, davčne utaje ter vložitve lažnih in goljufivih davčnih napovedi, je navedeno v 56-stranski obtožnici, vloženi v Kaliforniji.

Tožilci trdijo, da je predsednikov sin med letoma 2016 in 2020 prejel več kot sedem milijonov dolarjev bruto dohodka, vendar "namerno ni pravočasno plačal davkov za leta 2016, 2017, 2018 in 2019, čeprav je imel dostop do sredstev za plačilo nekaterih ali vseh davkov".

Dodajajo, da je denar porabil za "mamila in dekleta, luksuzne hotele in najem nepremičnin, eksotične avtomobile, oblačila in druge predmete osebne narave, skratka za vse, razen za davke".

Po poročanju BBC-ja obtožnica Hunterju Bidnu očita, da je osebne izdatke, kot so najemi luksuznega avtomobila in hotelskih sob, navajal kot poslovne za namene olajšav. Kot poslovne izdatke je navedel tudi inštrukcije za hčerko in plačila spremljevalkam in plesalkam.

Velik del domnevno nezakonitih dejavnosti se je zgodilo, ko je bil Hunterjev oče podpredsednik ZDA v času predsednika Baracka Obame. A trenutni predsednik Joe Biden ni obtožen ničesar, v obtožnici ni niti omenjen, poroča BBC.

To je sicer že druga kazenska ovadba zoper predsednikovega sina letos. Septembra je bil namreč obtožen dveh primerov dajanja lažnih izjav, ker je pred petimi leti v obrazcih, potrebnih za nakup revolverja, trdil, da ne uživa prepovedanih mamil.

Pozneje je priznal, da se je v tistem času spopadal s hudo odvisnostjo in da je komajda obvladoval svoje življenje, a se je kljub temu izrekel za nedolžnega.