Četrtkova odločitev vrhovnega sodišča je sicer ena najbolj daljnosežnih za prvotne prebivalce v ZDA v zadnjih desetletjih. Foto: EPA
Četrtkova odločitev vrhovnega sodišča je sicer ena najbolj daljnosežnih za prvotne prebivalce v ZDA v zadnjih desetletjih. Foto: EPA

Sodišče je s petimi glasovi proti štirim ugodilo pritožbi Jimcyja McGirta na obsodbo zaradi posilstva, ker ga je zagrešil na kraju, ki bi moral biti priznan kot rezervat plemena Muscogee. Tesna večina vrhovnega sodišča se je s tem strinjala, kar pomeni, da je posledično vzhodna polovica Oklahome postala ozemlje staroselcev, kjer država Oklahoma nima nobene jurisdikcije nad staroselci.

Paradoksalno je, da je staroselcem te pravice pridobil 71-letni obtoženi posiljevalec McGirt, ki je bil obsojen na tisoč let zapora zaradi posilstva štiriletnega otroka leta 1997. To sicer ne pomeni, da se bo McGirt izvlekel, saj rezervati staroselcev spadajo pod pristojnost zvezne vlade, zato ga bo verjetno preganjalo zvezno tožilstvo.

Sorodna novica Temna plat Mount Rushmora: Monumentalni spomenik člana KKK-ja na ukradeni zemlji

Konec plačevanja državnih davkov
Poleg plemena Muscogee oziroma Creek so v Oklahomi še plemena Cherokee, Chickasaw, Choctaw in Seminole, ki so jih tja preselili z daljne Floride po tako imenovani stezi solz, saj jih je na poti veliko umrlo.

Staroselcem iz tega dela Oklahome tako ne bo treba več plačevati državnih davkov. Iz zaporov pa bodo morali izpustiti vse staroselce, ki so bili obsojeni za zločine po državni zakonodaji. Člani plemen lahko poleg tega dobijo večja pooblastila za regulacijo prodaje alkohola in tobaka ter odpiranja igralnic.

Sporno Trumpovo predvolilno zborovanje v Tulsi
Rezervat staroselcev zajema območje, na katerem živi skupaj 1,8 milijona ljudi. Vanj spada tudi mesto Tulsa s 400.000 prebivalci, kjer je imel predsednik ZDA Donald Trump pred dvema tednoma odmevno predvolilno zborovanje.

Ameriške oblasti so si v 19. stoletju puščavsko, suho in neprijazno Oklahomo izbrale kot mesto, na katerega so naselile ameriške staroselce z vseh koncev države. Ameriška vlada je s plemeni podpisala pogodbe, s katerimi jim je predala zemljišča. Z liberalno manjšino sodišča je tokrat glasoval sodnik Neil Gorsuch, s čimer je potrdil, da so bile te pogodbe zakonite in veljavne.