V New Yorku število smrti počasi upada. Foto: Reuters
V New Yorku število smrti počasi upada. Foto: Reuters

Fauci, vodja nacionalnega instituta za alergije in nalezljive bolezni, je v času pandemije redno dajal intervjuje in nastopal v javnosti, zdaj pa je nazadnje dal TV-intervju 4. maja za CNN. Res je sicer, da se je Fauci delno samoosamil po potencialni izpostavljenosti virusu, a je bil še vseeno navzoč v Beli hiši in je prejšnji teden po videopovezavi pričal pred senatom.

Faucijeva odsotnost je bila še posebej očitna ta teden, glede na pozitivne zgodnje rezultate glede cepiva, ki ga razvija biotehnično podjetje Moderna v sodelovanju z nacionalnim inštitutom za zdravje, pod katerega spada tudi Faucijev institut. A kljub temu Fauci ni dajal nobenih intervjujev glede obetavnih rezultatov. Namesto njega je vlogo govornika in gosta v TV-oddajah na to temo prevzel minister za zdravje Alex Azar. Bela hiša ni hotela pojasniti, zakaj je Fauci nenadoma nehal dajati intervjuje.

Fauci je sicer prejšnji teden pričal pred senatom. Foto: Reuters
Fauci je sicer prejšnji teden pričal pred senatom. Foto: Reuters

V Kaliforniji prvič več smrti kot v New Yorku

V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,55 milijona okužb in 93.431 smrti. Prvič od marca je bilo število smrti v New Yorku manjše kot v Kaliforniji. V Kaliforniji je v zadnjih 24 urah umrlo 132 ljudi, kar je največ od začetka epidemije, v New Yorku pa 122 ljudi. Številka je pod 200 že več kot teden dni. Novih hospitalizacij je bilo v torek le še 295.

New York je sicer še vedno daleč najbolj prizadeta država s skupaj 345.000 potrjenimi okužbami in 28.636 mrtvimi. Kalifornija je potrdila 85.800 okužb in 3486 mrtvih. Kljub temu se tudi New York počasi odpira – od danes naprej so dovoljeni verski dogodki, a z največ desetimi ljudmi naenkrat.

Zadnja raziskava o protitelesih pri prebivalcih mesta New York je ugotovila, da jih ima 19,9 odstotka na splošno, vendar pa je med testiranimi v revnih predelih tistih s protitelesi kar 27 odstotkov. Izstopa predel Bronxa Morrisania, kjer so našli protitelesa pri 43 odstotkih testiranih. Hospitalizacija med prebivalci tega predela Bronxa je tudi za 81 odstotkov večja kot med vsemi prebivalci New Yorka.

Temnopolto prebivalstvo je precej bolj na udaru. Foto: Reuters
Temnopolto prebivalstvo je precej bolj na udaru. Foto: Reuters

Temnopolto prebivalstvo bolj izpostavljeno

Ob tem prihajajo na dan podatki, da za covidom-19 umira do trikrat več temnopoltega prebivalstva ZDA kot belopoltega – 50,3 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je ta delež med belimi Američani 20,7, med Latinskoameričani 23 in med azijskimi Američani 22,7, kažejo podatki raziskovalnega laboratorija APM. Za covidom-19 je umrlo več kot 20.000 Afroameričanov.

Kar se tiče prepada med rasami, je najhuje v Kansasu, kjer temnopolto prebivalstvo za covidom-19 umira sedemkrat hitreje kot belopolto. Tudi v drugih zveznih državah prepad ni kaj dosti manjši. V prestolnici Washington je smrtni davek med temnopoltimi šestkrat večji, v Michiganu in Misuriju petkrat, v New Yorku, Illinoisu in Louisiani pa trikrat. Kljub temu pa administracija Donalda Trumpa te "skrite" krize koronavirusa ne obravnava, poroča Guardian.

Predstavniki administracije visok davek med temnopoltimi pripisujejo precej večjemu deležu pridruženih obolenj med temnopoltimi, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak in čezmerna telesna teža. A ko je minister za zdravje Alex Azar v nedeljo na to opozoril, je bil naglo deležen kritik, da za virus krivi žrtve. Pridružena obolenja sicer zagotovo so dejavnik, a kot poudarjajo številni, gre pri temnopoltih Američanih tudi za to, da imajo manj dostopa do testov in samega zdravljenja bolezni.

Rasni prepad glede smrti za covidom-19 v ZDA je postal očiten že zelo naglo ob začetku pandemije, še posebej v večjih mestih, kjer so bile temnopolte soseske prizadete neprimerno bolj kot premožnejše belopolte. Ta teden so newyorške oblasti izdale nove podatke, ki kažejo, da če se umrli razvrstijo po okrožjih, jih osem od desetih prihaja iz pretežno temnopoltih ali latinskoameriških sosesk.

ZDA se počasi ponovno odpirajo – kljub opozorilom stroke, da je prekmalu. Foto: Reuters
ZDA se počasi ponovno odpirajo – kljub opozorilom stroke, da je prekmalu. Foto: Reuters

Iz kongresa vrgli "sebičnega" republikanca

V ZDA se sicer ta teden nadaljujeta odpiranje gospodarstva in odpravljanje ukrepov proti koronavirusu, a praktično od kraja do kraja različno. Nadaljujejo se tudi protesti ljudi, ki se jim zdi odpiranje prepočasno. Večinoma gre za proteste republikanskih volivcev proti demokratskim guvernerjem in županom. V sredo se je okrog 60 oboroženih moških namestilo pred kongres Montane v prestolnici Helena in protestiralo proti demokratskemu guvernerju Stevu Bullocku, ki je začel državo odpirati že konec aprila. Tam imajo le 478 okuženih in 16 mrtvih.

V prestolnici Illinoisa Springfieldu pa so vrgli z zasedanja kongresa republikanca Darrena Baileyja, ker ni nosil maske v izraz podpore vsem prebivalcem Illinoisa, ki jih tarejo omejitve. Kolegi so mu med prvim zasedanjem kongresa po desetih tednih pokazali vrata, guverner J. B. Pritzker pa ga je označil za sebičnega človeka, ki mu ni mar zdravje drugih. V Illinoisu je več kot 100.500 potrjenih okužb in več kot 4500 mrtvih.

Ameriška avtomobilska industrija, ki je v ponedeljek spet odprla svoje tovarne, se pri tem spopada s težavami. Najbolj podjetje Ford, ki je ustavilo proizvodnjo v Chicagu, ker ni bilo sedežev dobavitelja Lear iz Indiane, kjer so ustavili proizvodnjo zaradi okuženega delavca. Ford je že v torek ustavil proizvodnjo v isti tovarni zaradi dveh okuženih delavcev.