Aktivisti pred zaporom. Foto: Reuters
Aktivisti pred zaporom. Foto: Reuters

Administracija Donalda Trumpa, ki želi obnoviti usmrtitve, se je nemudoma pritožila na prizivno sodišče.

Pravosodni minister William Barr je lani napovedal obnovitev usmrtitev na zvezni ravni, potem ko je prejšnja vlada Baracka Obame leta 2014 to ustavila po ponesrečeni usmrtitvi obsojenca v Oklahomi. Obama je ukazal podrobno revizijo izvajanja smrtnih kazni na zvezni ravni, Barr pa je lani dejal, da je ta končana in se lahko usmrtitve nadaljujejo.

V ZDA je že zmanjkalo ustaljenih sredstev za usmrtitve, med drugim zato, ker je EU prepovedala prodajo sredstev v ZDA. Trumpova administracija je že leta 2017 na skrivaj sklenila pogodbe z več podjetji za preizkušanje sredstva pentobarbital, ki bi zamenjalo prej uporabljena tri sredstva – eno za uspavanje, drugo za omrtvičenje in tretjo za usmrtitev obsojenca. Podjetja naj ne bi vedela, za kaj bodo uporabljena sredstva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovno sodišče ZDA je zeleno luč za obnovitev usmrtitev na zvezni ravni prižgalo 29. junija, ko je zavrnilo več pritožb obsojencev na novi protokol Trumpove vlade za usmrtitve s pentobarbitalom, ki ga po pogodbi z zvezno vlado proizvaja uradno za zdaj še neimenovano podjetje. Zvezna vlada naj bi imela zdaj na voljo dovolj zalog za nadaljevanje izvrševanja smrtnih kazni, pentobarbital pa že uporabljajo tudi nekatere zvezne države, kot so Georgia, Missouri in Teksas.

Barr trdi, da so smrtne kazni potrebne, ker pač morajo izvršiti odločitve sodišč, poleg tega je to dobro za sorodnike umorjenih. V primeru obsojenca Daniela Lewisa Leeja, ki bi moral biti usmrčen danes, to ne velja. Na smrt so ga namreč obsodili, potem ko je leta 1996 ubil trgovca z orožjem, njegovo ženo in osemletno hčerko.

Pandemija razsaja po zaporih

Svojci ubitih želijo, da se mu smrtna kazen spremeni v dosmrtni zapor, in so že tožili, da ustavijo usmrtitev. Trdijo, da v času pandemije koronavirusa ne morejo potovati več tisoč kilometrov v zvezni zapor Terre Haute v Indiani, kjer bi bili prisotni pri usmrtitvi, kot je to v navadi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Omenjeni zapor ima najmanj štiri okužene zapornike, nedavno se je okužil uslužbenec, ki je pripravljal vse potrebno za usmrtitev, eden od obolelih zapornikov je umrl, v zaporu pa naj ne bi bilo možnosti za medsebojno razdaljo. Sodišče prve stopnje jim je pritrdilo in začasno ustavilo usmrtitev, prizivno sodišče pa jo je po pritožbi vlade vrnilo na razpored.

Svojci žrtev so napovedali pritožbo na vrhovno sodišče, vmes pa je sodnica Chutkanova razsodila, da je veliko pravnih vprašanj, ki morajo biti rešena. Trumpova vlada je zdaj izpostavljena kritikam, da se ji mudi z usmrtitvami in to v času pandemije. Šlo naj bi za politično vztrajanje, ker usmrtitve zahteva Trumpova volilna baza.

V zaporu Terre Haute čaka na usmrtitev 62 obsojencev za umore na zvezni ravni, ta teden pa naj bi bili na vrsti štirje. Na zvezni ravni so sicer v ZDA od leta 1988, ko se je po krajši prekinitvi smrtna kazen spet uzakonila, usmrtili le tri osebe. Leta 2001 so tako usmrtili domačega terorista Timothyja McVeigha, ki je leta 1995 nastavil bombo pred zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju. Zadnja usmrtitev je bila leta 2003.