Šolo v Uvaldeju je obiskovalo 600 otrok. Foto: Reuters
Šolo v Uvaldeju je obiskovalo 600 otrok. Foto: Reuters

"Od otrok in učiteljev ne morete nikoli zahtevati, da se še kdaj vrnejo v to šolo," je na srečanju s prebivalci v mestnem svetu v Uvaldeju dejal župan Don McLaughlin, ki pa ni pojasnil, kdaj naj bi prišlo do rušenja šole.

Vodja teksaških policistov Steve McCraw je v torek v državnem senatu posredovanje policije v času strelskega napada na šolo označil za popoln neuspeh.

Preiskava sicer ni ugotovila nič posebej novega, saj so vsi mediji že večkrat poročali, da je načelnik policije na terenu Pete Arredondo 24. maja po nepotrebnem zadrževal policiste pred vrati učilnice, v katero se je zatekel strelec. McCraw je tudi dejal, da so policisti po nepotrebnem zapravljali čas z iskanjem ključa učilnice, ki res ni bil potreben.

Policisti so čakali pred vrati, v učilnici pa so otroci umirali. Direktor teksaškega urada za javno varnost McCraw je dejal, da je bilo na terenu več kot dovolj policistov in opreme za zaustavitev strelca nekaj minut po tem, ko je vstopil v šolo. Namesto tega so čakali uro in 15 minut, preden so vdrli in ubili strelca.

"Edino, kar je preprečilo posredovanje, je bil poveljnik na terenu, ki se je odločil, da so življenja policistov pomembnejša od življenj otrok. Pete Arredondo je naredil grozno napako. Policisti so imeli orožje, otroci so bili brez njega. Imeli so neprebojne jopiče, otroci jih niso. Policisti so bili izurjeni, strelec ni bil," je dejal McCraw.

Arredondo je zadrževal posredovanje s trditvijo, da so vrata učilnice zaklenjena in da je potreben ključ. McCraw je dejal, da so čakali na ključ, ki ga niso potrebovali, saj so bila vrata odklenjena. Poleg tega bi jih lahko tudi vrgli s tečajev.

11-letna Miah Cerrillo je v začetku meseca v zveznem kongresu povedala, da je klicala na nujno številko, ko se je skrivala pred morilcem ob sošolki, ki je počasi izkrvavela, a je čakala zaman.

Otroci so v učilnici zaman čakali na posredovanje policistov. Foto: Reuters
Otroci so v učilnici zaman čakali na posredovanje policistov. Foto: Reuters

Pomanjkanje urjenja policistov

McCraw je povedal, da je bilo policijsko posredovanje v nasprotju z vsem, kar so se naučili iz podobnega šolskega pokola v Koloradu na srednji šoli Columbine, kjer je leta 1999 umrlo 13 ljudi. "Očitno je, da ni bilo dovolj urjenja," je dejal McCraw in dodal, da ni pomembno, ali si v natikačih in kratkih hlačah, vendar v takih primerih moraš nujno takoj posredovati.

Arredondo je načelnik policije šolskega okrožja v Uvaldeju in se je po tragediji umaknil pred javnostjo. Predtem je dejal, da sam sebe ni jemal kot poveljnika na terenu in je menil, da je nekdo drug prevzel poveljevanje, o čemer potekajo preiskave na zvezni in državni ravni.

V Teksasu se zdaj osredinjajo na vprašanje policijskega posredovanja, o morebitnih omejitvah glede orožja pa nočejo niti slišati.

Kompromis v senatu glede orožja

Demokrati in republikanci so v ameriškem senatu v torek dosegli dogovor o zakonu proti nasilju s strelnim orožjem, ki je že prestal tudi prvo proceduralno oviro s 64 glasovi proti 34. Vsem 50 demokratom se je pridružilo 14 republikancev, čeprav zakon ne prinaša bistvenih sprememb.

Zakon bi lahko v senatu potrdili do konca tedna, potem bi moral o predlogu znova glasovati tudi predstavniški dom, kjer imajo večino demokrati in ki je že sprejel svoj malce ostrejši predlog, a ta za republikance ni sprejemljiv.

Za ameriške razmere je senatni predlog prelomne narave. Po sprejetju zakona se bo nekoliko okrepil pregled morebitne kriminalne ali druge problematične preteklosti kupcev, povečale se bodo kazni za nezakonito trgovino z orožjem, države pa bodo dobile nekaj več zveznega denarja za izboljšanje šolske varnosti in duševnega zdravja.

V teksaškem senatu je potekalo zaslišanje glede posredovanja policije. Foto: Reuters
V teksaškem senatu je potekalo zaslišanje glede posredovanja policije. Foto: Reuters

Od 18 do 20 let stari Američani bodo tako, denimo, lahko še naprej kupovali orožje, čeprav ne smejo piti alkohola, prepovedano ne bo niti polavtomatsko ali jurišno orožje. Orožje bo še vedno dostopno v zasebnih prodajah, po medmrežju in na orožarskih sejmih brez preverjanja ali nadzora.

Demokrati so dosegli, da bo novi zakon prepovedal nakup orožja partnerjem žrtev nasilja v družini, s katerimi niso v zakonski zvezi. Družinski nasilneži, ki so poročeni z žrtvami ali imajo z njimi otroke, orožja že glede na trenutno veljavno ureditev ne bi smeli kupiti.

Države bodo dobile tudi 750 milijonov dolarjev za uveljavljanje zakonov, po katerih lahko nevarnim osebam odvzamejo orožje. Takih držav je sicer le 19.

Za orožarski lobi zakon ni sprejemljiv

Dogovor o zakonu je postal mogoč po nizu strelskih napadov v zadnjem času, med njimi pokolu temnopoltih v newyorškem Buffalu in otrok v Uvaldeju. V preteklosti je politična volja za spremembo orožarske zakonodaje v ZDA hitro pošla, potem ko je spomin na napade zbledel.

Zato je za demokrate pomembno, da se nekaj naredi ne glede na to, da ni veliko vredno. Politično namreč kakršna koli zaostritev glede orožja pomeni težave za republikanca, ki je privolil v kompromis.

Nacionalna orožarska zveza (NRA) je že sporočila, da zanjo v senatu sprejeti kompromis ni sprejemljiv, ker le obremenjuje poštene lastnike in kupce orožja, z ničimer pa da ne bo preprečil nasilnega kriminala.