Če bi bil novi zakon potrjen, bi bil policistom odvzet del imunitete, kar pomeni, da bi za svoja dejanja odgovarjali pred roko pravice. Foto: AP
Če bi bil novi zakon potrjen, bi bil policistom odvzet del imunitete, kar pomeni, da bi za svoja dejanja odgovarjali pred roko pravice. Foto: AP

Za policijsko reformo so glasovali le trije republikanci v večinsko demokratskem spodnjem domu. Predlog zakona zdaj čaka na potrditev v večinsko republikanskem senatu.

Predlog novega zakona kot obvezno uvaja zmanjšanje uporabe policijskega nasilja, dodatna urjenja za policiste in večjo odgovornost na nacionalni ravni. Med drugim preprečuje davljenje med aretacijo in prepoveduje aretacije brez naloga na domu. Razširili bi tudi uporabo telesnih policijskih kamer, policistom pa bi odvzeli del imunitete, kar pomeni, da bi za svoja dejanja tudi osebno odgovarjali. Demokrati bi prav tako prepovedali pošiljanje vojaške opreme lokalnim policijam.

"Natanko pred enim mesecem je George Floyd izrekel svoje zadnje besede: 'Ne morem dihati!', in spremenil tok zgodovine," je dejala demokratska predstavnica spodnjega doma Nancy Pelosi. Ker gre pričakovati, da senat predloga zakona ne bo potrdil, je Pelosijeva svojo misel sklenila z besedami: "Odločitev bo, ali počastiti življenje Georgea Floyda ali pa narediti ničesar".

Predlog republikancev že zavrnjen

Svoj predlog policijske reforme so pred dnevi sicer predložili tudi republikanski senatorji, kar je podprl tudi ameriški predsednik Donald Trump, vendar pa so ga demokrati v spodnjem domu že zavrnili, saj po njihovem mnenju ni šel dovolj daleč. Trump meni, da predlog demokratov ni dober, saj poskuša policiji odvzeti imuniteto, samo policijo pa 'oslabiti', zato ga ne bo podprl.

Ameriška predsedniška tekma

Ponekod v ZDA že hitrejši ukrepi proti nasilnim policistom

Čeprav se v politični areni očitno ne bodo zgodili večji premiki, pa so protesti po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo ubil belski policist, le pripeljali do odpustitve enega od treh policistov v Kentuckyju, ki so 13. marca zgodaj zjutraj nasilno vdrli v stanovanje mlade temnopolte reševalke Breonne Taylor in začeli streljati. Na napačnem naslovu so iskali napačnega človeka, ki je bil že v zaporu, in pri tem ubili nedolžno žensko, vendar se jim ni zgodilo nič. Pravosodni minister Kentuckyja Daniel Cameron vodi "temeljito preiskavo", ločeno preiskavo vodi tudi FBI.

V Koloradu je guverner Jared Polis imenoval posebnega tožilca za preiskavo smrti 23-letnega temnopoltega Elijaha McCalaina, ki je lani umrl po aretaciji v Aurori pri Denverju. Nekdo ga je prijavil kot 'sumljivega temnopoltega na ulici'. Ker se je upiral aretaciji, ga je začel eden od policistov daviti, nato pa so mu reševalci dali še pomirjevala, zaradi česar je med vožnjo v bolnišnico doživel zastoj srca.

Newyorški policijski komisar Dermot Shea pa je v četrtek dejal, da bodo spremenili urjenje policistov, ki bodo potem morda v prihodnje znali ločiti med več sto mirnimi protestniki in skupino prenapetežev, ki se skrijejo med njih, da delajo težave. Shea je dejal, da bo policija spremenila svoje delovanje, vendar pa je mesto obsojeno na propad, če ne bo reforme kazensko pravnega sistema. Ob tem je opozoril, da število umorov v mestu narašča, zločini s strelnim orožjem pa so od lani narasli za 42 odstotkov.