Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je v protestnike pršila solzivec in zaprla cesto do objekta, pred katerim je policist ubil 27-letnega Afroameričana Raysharda Brooksa. Kot poroča CNN, je bilo v nemirih, ki so sledili, aretiranih 36 ljudi.

Dogodek v Atlanti je sprožil odstop vodje tamkajšnje policije Erike Shields: "Zaradi njene želje, da bi bila Atlanta vzor tega, kakšna bi morala po vsej državi biti smiselna reforma, je Shieldsova ponudila takojšen odstop," je sporočila županja Atlante Keisha Lance Bottoms. Prav tako je bil odpuščen policist, ki je streljal na 27-letnika, njegov kolega pa je bil umaknjen s terena.

Nova smrt je še podkrepila proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju po ZDA, ki potekajo pod imenom Življenja temnopoltih štejejo (ang. Black Lives Matter).

ZDA: Nov policijski uboj temnopoltega moškega

Fizični spopad na parkirišču

Do incidenta je prišlo v petek, ko je 27-letni Rayshard Brooks zaspal v svojem avtomobilu, ki ga je pustil na dovozu v verigo s hitro hrano Wendy's in pri tem blokiral pot drugim strankam.

Policija je izvedla test alkoholiziranosti, ki je bil pozitiven. Posnetek nadzorne kamere prikazuje, da je med fizičnim spopadom s policistoma Brooks prijel električni paralizator enega od policistov in se podal v beg, policista sta šla za njim. Brooks naj bi nato paralizator usmeril proti policistu, ta pa se je odzval s streljanjem, je zapisano v poročilu preiskovalcev.

Policista odpustili

Tudi v posnetku ene od prič je videti Brooksa, kako leži na tleh restavracije in se spopada s policistoma. Ko pobegne, eden od policistov na njem uporabi paralizator, nato vsi izginejo iz vidnega polja. Sledijo streli in posnetek pokaže Brooksa, kako leži na tleh. Moškega so prepeljali v bolnišnico, kjer je umrl. Zaradi poškodbe so zdravniško obravnavali tudi enega od policistov.

Že v petek so se pred restavracijo Wendy's zbrali številni protestniki. Širši protesti pa so v središču Atlante izbruhnili v soboto, ko so restavracijo tudi zažgali. Protestniki so med drugim nosili znake z Brooksovim imenom in napisom Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter).

Prav pod tem geslom že nekaj časa potekajo protesti tako v Atlanti kot drugje po ZDA zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki je 25. maja umrl, potem ko je policist osem minut klečal na njegovem vratu.