Število aretacij prebežnikov na meji med Mehiko in ZDA je močno upadlo. Foto: Reuters
Število aretacij prebežnikov na meji med Mehiko in ZDA je močno upadlo. Foto: Reuters

S tem so se po oceni ministra izognili carinam, s katerimi so jim zagrozile ZDA, če jim ne bi uspelo zmanjšati števila prihoda prebežnikov.

Število aretacij prebežnikov na meji je padlo s 130.000 maja na 72.000 julija, kažejo ameriški podatki. Podatki za avgust bodo objavljeni prihodnji teden, a ameriški mediji poročajo, da bo tudi to število nižje.

V poletnih mesecih je sicer število nedovoljenih prehodov meje nižje kot običajno, a ameriški uslužbenci zanikajo, da je upad tega števila zgolj sezonski trend, poroča BBC.

"Mislim, da ne bo grožnje carin, ker se je število migrantov zmanjšalo za 56 odstotkov. Ameriško vlado pozivamo, naj podpre mehiško strategijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Ebrard, ki bo sicer naslednji teden obiskal Washington, kjer bo z gostitelji govoril o migracijah.

Ameriška južna soseda je poleti pristala na to, da bo zajezila tok prebežnikov, potem ko ji je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil s carinami, če tega ne bo storila. Junija sta se državi dogovorili za 90-dnevno obdobje za zmanjšanje število prihodov prebežnikov v ZDA.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer že konec julija ugotovil, da ukrepi Mehike za zajezitev pritoka prebežnikov na južno mejo ZDA delujejo. Med ukrepi je tudi razporeditev vojske po državi in na meji z Gvatemalo.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika