Center za obvladovanje bolezni je tako v ponedeljek ocenil, da je novi koronavirus že preveč "razširjen, da bi ga lahko obvladali", navaja BBC.

Dr. Anne Schuchat in dr. Anthony Fauci sta v torek nastopila pred senatnim odborom. Fauci je opozoril, da bi dnevno število novookuženih v ZDA lahko doseglo tudi 100.000, če ljudje ne bodo nosili mask in upoštevali pravil omejevanja medsebojnih stikov. Priznal je, da razmere niso
Dr. Anne Schuchat in dr. Anthony Fauci sta v torek nastopila pred senatnim odborom. Fauci je opozoril, da bi dnevno število novookuženih v ZDA lahko doseglo tudi 100.000, če ljudje ne bodo nosili mask in upoštevali pravil omejevanja medsebojnih stikov. Priznal je, da razmere niso "povsem pod nadzorom". Foto: EPA

V torek se je namreč število novookuženih že četrtič v zadnjih petih dneh povzpelo čez 40.000. Porast okužb je zato 16 zveznih držav predvsem na jugu in zahodu ZDA prisilil, da so ustavile sproščanje ukrepov.

Nismo v položaju, kot so Nova Zelandija, Singapur ali Južna Koreja
Anne Schuchat s Centra za obvladovanje bolezni je opozorila, da se ZDA ne odzivajo tako kot nekatere druge države, ki so virus uspešno zajezile. "Nismo v položaju, kot so Nova Zelandija, Singapur ali Južna Koreja, kjer se vsi novi primeri hitro identificirajo, vsi stiki izsledijo in pošljejo v karanteno. Virus se je preveč razpasel, zato je trenutno stanje res šele začetek boja z novim koronavirusom," pravi Schuchatova.

Skupno število okuženih v ZDA se je tako do torka povzpelo na 2.682.897 okuženih, umrlo je 129.544 ljudi. "Vsi so mislili, da bomo s poletjem opravili tudi z virusom, a se to ne bo zgodilo. Zadnji dnevi niso opogumljajoči," dodaja Schuchatova.

Fauci: Veliko število Američanov proti znanosti in cepljenju
Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci, ki je v torek nastopil v senatu, pa je izrazil zaskrbljenost, ker je "alarmantno veliko" število Američanov naperjenih "proti znanosti". Fauci je pojasnil, da četudi bi odkrili cepivo, to najbrž ne bi bilo povsem učinkovito, hkrati pa bi relativno veliko Američanov nasprotovalo cepljenju. "Pri relativno velikem številu Američanov so namreč prisotna močna čustva proti znanosti, avtoriteti in cepivom," je opozoril Fauci in zato pozval k boljšemu ozaveščanju ljudi o koristnosti cepljenja.

New York uvedel karanteno še za osem držav
Medtem pa je zvezna država New York, ki je bila prvo in največje žarišče okužbe z novim koronavirusom v ZDA, sporočila, da je uvedla obvezno 14-dnevno karanteno še za potnike iz osmih zveznih držav, to je iz Kalifornije, Georgie, Iowe, Idaha, Louisiane, Misisipija, Nevade in Tennesseeja. Že predtem je bila uvedena karantena za Alabamo, Arkansas, Arizono, Florido, Severno in Južno Karolino, Teksas in Utah. Epidemiološke razmere v New Yorku se sicer umirjajo, saj so v zadnjem dnevu poročali "le" o 38 novih okužbah in 13 smrti.