Redfield (levo) opozarja na visok strošek pandemije. Foto: Reuters
Redfield (levo) opozarja na visok strošek pandemije. Foto: Reuters

Kot je dodal Redfield, bi lahko "en majhen virus" državo stal sedem tisoč milijard dolarjev.

Poudaril je, da je testiranje ključnega pomena, a da je omejevanje stikov učinkovitejše za preprečevanje širjenja koronavirusa. Redfield je Američane pozval, naj se cepijo proti gripi, saj bo že to dejanje rešilo življenja.

Fauci zaskrbljen

Vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci pa je dejal, da so v nekaterih zveznih državah priča "skrb vzbujajočemu porastu" števila okužb z novim koronavirusom.

Fauci, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, je s tremi drugimi strokovnjaki, predstavniki Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), Uprave za hrano in zdravila (FDA) ter ministrstva za zdravje in človeške vire, pričal pred kongresnim odborom, ki preiskuje odziv države na pandemijo.

New York, New Jersey in Connecticut uvajajo karanteno

Ameriške zvezne države New York, New Jersey in Connecticut bodo za obiskovalce iz trenutno najbolj z novim koronavirusom prizadetih držav Alabame, Arkansasa, Arizone, Floride, Severne in Južne Karoline, Washingtona, Utaha in Teksasa uvedle 14-dnevno karanteno.

Opozoril je na "skrb vzbujajoč porast okužb" in povečano širjenje koronavirusa v skupnostih v številnih južnih in zahodnih državah. Kot je dodal, so imeli pred nekaj dnevi 30.000 novih okužb v enem samem dnevu. "To me zelo skrbi," je po poročanju BBC-ja dejal Fauci.

"Naslednjih nekaj tednov bo kritičnih za spopadanje s porastom, ki ga vidimo v Teksasu, na Floridi, v Arizoni in drugih državah," je dejal.

Fauci je "previdno optimističen" glede tega, da bi bilo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo do konca leta 2020.

Ljudem je svetoval, naj se ne združujejo v velikem številu, če pa že morajo biti med ljudmi, pa naj nosijo masko.

Zmeda glede Trumpove izjave o testiranju

Vsi štirje strokovnjaki so zatrdili, da jim predsednik Donald Trump nikoli ni naročil, naj "upočasnijo" stopnjo testiranja na novi koronavirus.

Fauci ljudem svetuje, naj nujno nosijo masko, če gredo med ljudi. Foto: Reuters
Fauci ljudem svetuje, naj nujno nosijo masko, če gredo med ljudi. Foto: Reuters

Trump je namreč pretekli konec tedna na predvolilnem zborovanju v Oklahomi dejal, da je svojo ekipo pozval, naj opravijo manj testiranj, da bi bilo v državi manj potrjenih primerov okužb.

Fauci je dejal, da kolikor ve, ni predsednik nikogar od njih prosil za upočasnitev testiranja. "Pravzaprav bomo testirali še več," je dodal.

Pomočnik ministra za zdravje Brett Giroir je kongresnikom dejal, da pričakuje, da bodo ZDA do jeseni sposobne izvajati od 40 do 50 milijonov testov mesečno.

Tudi Faucijevi kolegi so dejali, da jim ni bilo naročeno, naj manj testirajo.

Čeprav je Trump jasno dejal, da je pozval k počasnejšemu testiranju, so iz Bele hiše nato sporočili, da je šlo za šalo, a je nato sam Trump temu nasprotoval in novinarjem dejal, da se on "ne šali".

ZDA imajo daleč največ smrtnih žrtev covida-19, in sicer več kot 120.000, z novim koronavirusom pa se je okužilo okoli 2,3 milijona ljudi.

Trump je sicer na predvolilnem dogodku v Phoenixu v Arizoni dejal, da se "kuga" koronavirusa poslavlja, virus pa je spet imenoval "kung flu", kar je skovanka iz imena kitajske borilne veščine kung fu in gripe. Bela hiša zanika, da je izraz rasističen.

Trump je v Oklahomi dejal, da je naročil upočasnitev testiranja. Foto: Reuters
Trump je v Oklahomi dejal, da je naročil upočasnitev testiranja. Foto: Reuters

Le nekaj ur pred Trumpovim torkovim nagovorom v megacerkvi je Arizona dosegla nov dnevni rekord v številu novih okužb. V tej zvezni državi sicer opozarjajo, da je v bolnišnicah že zasedenih več kot 80 odstotkov postelj in da bo postalo breme za zdravstveni sistem v naslednjih dneh ali tednih preveliko.

Število novih okužb sicer narašča v več kot polovici zveznih držav. Nekateri guvernerji so že dejali, da bodo morda prisiljeni v nove ukrepe za omejevanje stikov.

Na Floridi je število okužb preseglo 100.000. Ker ni zahteve za nošenje maske na ravni zvezne države, so številna mesta izdala svojo odredbo o obvezni uporabi mask v javnosti.

Nošenje maske je ukazal tudi guverner Washingtona, kjer so prejšnji teden zaznali 35-odstotno povečanje števila okužb.

Trump podaljšal prepoved izdajanja vizumov