Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nacionalna meteorološka služba Senamhi je sušo označila za eno najhujših v zadnjega pol stoletja, ki jo je še poslabšal vremenski pojav la niña v osrednjem delu Tihega oceana.

"November 2022 je bil na različnih vremenskih postajah v andski regiji eden najbolj sušnih mesecev v zadnjih 58 letih," so sporočili.

Vlada je zaradi neposredne nevarnosti zaradi pomanjkanja vode v provincah Arequipa in Puno razglasila izredne razmere. V andskih zaselkih avtohtonih skupin so nastale velike izgube pridelkov in čred živine.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po poročilih tamkajšnjih medijev je letos poginilo na stotine alpak.

Jezera izsušena, lagune izginile

Plitva jezera so se izsušila in ostale so le razpršene lužice, kot v primeru lagune Parihuanas v bližini Lagunillasa. V sosednjem okrožju Santa Lucia je laguna Collpacocha popolnoma izginila, ostalo je le razpokano blatno dno jezera.

Veterinar in strokovnjak za lame in alpake Carlos Pacheco je dejal, da bi se v najslabšem primeru suša nadaljevala. "Živali imajo že zdaj premajhno telesno težo, pa tudi paše ni," je še dejal.

Na visoki nadmorski višini v Andih se lahko temperature spustijo do minus 20 stopinj Celzija in povzročijo množične pogine ovac in alpak, ki so ključnega pomena za preživetje prebivalcev v gorskih vasicah.

Pozimi leta 2015 je v Peruju zaradi hudega mraza in suše poginilo približno 170.000 alpak.