V času Trumpove administracije so zgradili zgolj 120 od napovedanih 1600 kilometrov zidu. Foto: AP
V času Trumpove administracije so zgradili zgolj 120 od napovedanih 1600 kilometrov zidu. Foto: AP

S tem je bil Abbott deležen ostrih kritik organizacij za človekove pravice.

Abbott je s sklicevanjem na milejšo politiko priseljevanja zdajšnjega predsednika Joeja Bidna gradnjo zidu napovedal hkrati s preostalimi varnostnimi ukrepi, vključno z načrti gradnje lastnih centrov za pridržanje prebežnikov in naložbo milijarde dolarjev za krepitev varovanja na meji. Prav tako je napovedal, da bodo aretirali še več nezakonitih prebežnikov in jih poslali v lokalne zapore, namesto da bi jih izročali vladni agenciji za priseljevanje (Ice).

Abbott se ne pusti motiti. Foto: AP
Abbott se ne pusti motiti. Foto: AP

"Naslednji teden bom uradno naznanil gradnjo zidu," je dejal Abbott na vrhu za obmejno varnost v Del Riu.

"Da se razumemo – guverner skuša z napadi na ranljive prebežnike odvračati pozornost od neuspehov njegove administracije," je tvitnila človekoljubna organizacija American Civil Liberties Union. "S tem načrtom naše meje ali država ne bodo nič varnejši," je dejala Edna Yang iz organizacije za pomoč pribežnikom American Gateways, medtem ko je demokratski kongresnik iz Teksasa Joaquin Castro tvitnil, da namerava Abbott "ukrasti zemljo Teksašanov za svojo politično promocijo".

Grožnja s tožbo

Kot piše Guardian, ni jasno, ali ima Teksas sploh pooblastila graditi zid, potem ko je Biden vse tovrstne projekte preklical. Bidnova administracija je ta teden že zagrozila, da bo Teksas tožila, potem ko je Abbott ukazal, da se odvzamejo licence vsem ustanovam z javnimi naročili, ki dajejo zatočišče prebežniškim otrokom.

Pretekli poskusi zgraditi zid na meji, kar je na veliko propagiral Trump, so bili vsi neuspešni. Od 1600 kilometrov zidu, ki ga je nekdanji predsednik napovedal zgraditi na račun Mehike, so zgradili zgolj okoli 120 kilometrov novega zidu. Trump je na davkoplačevalski račun tudi dodatno okrepil 600 kilometrov pregrad, ki so že obstajale.

Število prebežnikov na meji se je v zadnjih mesecih okrepilo. Foto: AP
Število prebežnikov na meji se je v zadnjih mesecih okrepilo. Foto: AP

Kritike na račun Bidna

Biden je na svoj prvi dan v Beli hiši podpisal odlok, ki je vse gradnje na meji ustavil, dal v revizijo celoten projekt gradnje zidu, ob tem pa pozval, da se vsa neporabljena sredstva preusmerijo. Od takrat je obrambno ministrstvo projekt ustavilo, sredstva pa vložilo v nekatere nedokončane vojaške projekte.

A v zadnjih mesecih se je val prebežnikov iz Srednje Amerike znova okrepil in Bidnova administracija pritisk na meje le s težavo nadzira, zato so začeli po hitrejšem postopku deportacije prebežnikov na meji.

Republikanci, vključno z Abbottom, že dalj časa kritizirajo Bidnovo "liberalno" prebežniško politiko, češ da s tako politiko privablja prebežnike čez mejo, čeprav ni dokazov, da bi bila strožja obmejna politika kaj dosti učinkovitejša.