Podmornica je izginila 15. novembra lani Foto: Reuters
Podmornica je izginila 15. novembra lani Foto: Reuters

Severnoameriška družba Ocean Infinity je pogrešano plovilo našla v četrtek, le 48 ur pred tem, ko je nameravala iskanje opustiti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V obsežno iskalno akcijo je bilo vključenih več kot deset držav, tudi Rusija in ZDA.

Pogrešana dizelska podmornica je bila 15. novembra na rutinski poti iz mornariškega oporišča Ushuaia na skrajnem jugu Argentine v Mar del Plato.

Zadnje sporočilo s podmornice se je pred prekinitvijo radijske povezave nanašalo na kratek stik, ki ga je povzročil vdor morske vode v prezračevalni sistem. Takrat so vodstvu podmornice naročili, naj se po najkrajši poti vrne v oporišče v Mar del Plati, a se je za plovilom nato izgubila vsaka sled.

Podmornica je imela številne pomanjkljivosti
Argentinski predsednik Mauricio Macri je zaradi izginotja podmornice odredil preiskavo. Sodnik, ki je preiskoval izginotje podmornice, je sicer že pred tem ocenil, da je imela podmornica, ki je bila leta 1983 zgrajena v nemškem pristanišču Emden, številne pomanjkljivosti.

Dva tedna po izginotju podmornice je argentinska mornarica sporočila, da je opustila reševalno akcijo, saj so opustili upanje, da je kdo preživel. Kljub temu so še naprej iskali morebitne razbitine, a vse do četrtka brez uspeha.

Argentinska vlada je januarja letos po pritiskih svojcev pogrešanih članov posadke ponudila 4,8 milijona dolarjev (štiri milijone evrov) za informacije, ki bi jim pomagale najti izginulo plovilo.