Kanadski premier je zavrnitev judovskih beguncev označil za
Kanadski premier je zavrnitev judovskih beguncev označil za "brezobziren odziv" Kanade. Foto: EPA

Begunci so maja 1939 na čezoceanski ladji St. Louis izpluli iz Hamburga v iskanju zatočišča pred nacisti. Po tem, ko so ladjo zavrnile Kuba, ZDA in Kanada, se je ta vrnila v Evropo, kjer je begunce sprejelo več držav. Po podatkih zgodovinarjev in ameriško-judovskega skupnega odbora za prerazporeditev je bilo pozneje v drugi svetovni vojni ubitih 255 od teh beguncev, večinoma v koncentracijskih taboriščih.

"Opravičujemo se 907 nemškim Judom na krovu ladje St. Louis in njihovim družinam," je v sredo na parlamentarni seji dejal Trudeau. "Žal nam je zaradi brezobzirnosti kanadskega odziva. Žal nam je, da se nismo opravičili prej," je dodal.

"Teža sramote ni manjša"
"Čeprav so minila desetletja, odkar smo judovskim beguncem obrnili hrbet, ni čas Kanade nikakor odrešil njene krivde ali zmanjšal teže naše sramote," je še dejal kanadski premier.
Opravičili so se po napadu na sinagogo v Pittsburghu 27. oktobra, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi, med njimi tudi Kanadčanka.

Trudeau je priznal, da se judovski Kanadčani "razumljivo počutijo nedobrodošle in jim je neugodno". Kot je dejal, so tarče 17 odstotkov vseh zločinov iz sovraštva v Kanadi Judje, "diskriminacija in nasilje proti judovskemu ljudstvu v Kanadi in po svetu pa še naprej raste z alarmantno stopnjo". "Obljubljam vsem vam, naredili bomo več," je še dejal.

Vodja kanadske organizacije Center za Izrael in judovske zadeve Shimon Koffler je Trudeaujevo "zgodovinsko opravičilo" pozdravil, pohvalil pa je tudi zavezo premierja o razširitvi varnostnih ukrepov za judovske institucije.

"Prepoznavanje trenutkov naši zgodovini, ko je Kanada izdala svoje ideale, nam bo pomagalo, da ostanemo pozorni in spoštujemo te vrednote," so sporočili iz omenjene organizacije.

Trudeau je izdal že več opravičil za ravnanje Kanade v preteklosti. Prejšnji teden je obiskal staroselce v Britanski Kolumbiji in se jim opravičil za obešanje šestih poglavarjev pred 150 leti.