Trump je sredstva svoje dobrodelne organizacije zlorabil tudi za politično kampanjo. Foto: Reuters
Trump je sredstva svoje dobrodelne organizacije zlorabil tudi za politično kampanjo. Foto: Reuters

Zgodba o Trumpovi dobrodelni fundaciji je prišla na dan pred volitvami leta 2016.

Sodnica Saliann Scarpulla je na podlagi dokazov ugotovila, da je Trump zlorabljal sredstva dobrodelne organizacije za svojo politično kampanjo, skupaj z otroki pa so denar porabljali tudi za promocijo Trumpovih hotelov, zasebne nakupe in pravdne stroške. Trumpova fundacija se je decembra lani razpustila.

Pravosodna ministrica zvezne države New York Letitia James, ki je preganjala Trumpa zaradi dobrodelne organizacije, je po sodni odločitvi o poravnavi, na katero ni priziva, dejala, da je Trump priznal, da je osebno zlorabljal sredstva. Kot je dodala, mora njenemu uradu prijaviti vsak nov poskus ustanovitve dobrodelne organizacije.

Poleg tega bodo morali trije Trumpovi otroci, ki so bili na položaju direktorjev Trumpove fundacije (Ivanka, Donald mlajši in Eric), na obvezne tečaje o tem, kaj je dovoljeno na tem področju. Plačilo dveh milijonov dolarjev mora biti nakazano dobrodelnim organizacijam, ki nimajo nobene zveze s Trumpovimi.

"Sodna odločitev je skupaj s poravnavo, o kateri smo se pogajali, velika zmaga naših prizadevanj za zaščito dobrodelnega premoženja in kaznovanje tistih, ki bi zlorabljali dobrodelne organizacije za osebno korist," je izjavila pravosodna ministrica New Yorka, ki je tožbo proti Trumpom vložila junija leta 2018.

Družina Trump jo je po mnenju komentatorjev sicer odnesla poceni, saj nobenemu ne bo treba v zapor, sodnica pa je zavrnila zahtevo newyorške pravosodne ministrice, naj se jim prepove članstvo v katerem koli drugem odboru dobrodelne ali neprofitne organizacije v New Yorku. Prav tako Trumpu ni naložila plačila odškodnine.

"Zadovoljni smo, da je sodišče zavrnilo lahkomiselne zahteve po kazenski odškodnini, obrestih in druge zahteve pravosodne ministrice v tej politično motivirani tožbi," sta sporočila Trumpova odvetnika Alan Futerfas in Marc Mukasey.