Foto: Reuters
Foto: Reuters

Milei je v sredo zvečer prejel telefonski klic nekdanjega predsednika ZDA, ki je Mileiu čestital in ocenil, da bo "njegova zmaga z visoko razliko pomembno vplivala na ves svet", so sporočili iz Mileievega urada.

Sorodna novica Novi argentinski predsednik ukinja centralno banko, uvaja dolar in se posvetuje s pasjimi kloni

Trump naj bi ob tem napovedal, da bo Mileia obiskal v Buenos Airesu. Informacijo o tem je že pred objavo uradne izjave na omrežju X objavil argentinski novinar Luis Majul. Dodal je, da je kontakt med Trumpom in Mileiem vzpostavil Eduardo Bolsonaro, sin nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, kar je s kratkim komentarjem pod objavo potrdil tudi Milei.

Trump je bil med prvimi, ki je Mileiu čestital za zmago na nedeljskih volitvah, v objavi na svojem družbenem mediju Truth Social pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Samooklicani anarhokapitalist Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Verjetno ni naključje, da mediji Mileia primerjajo prav s Trumpom in Bolsonarom.

Javier Milei, ki bo položaj predsednika Argentine uradno prevzel 10. decembra, je v sredo govoril tudi s trenutnim predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki mu je prav tako čestital za zmago.

Ob tem je Biden sicer zavrnil povabilo na slovesnost ob inavguraciji zaradi prenatrpanega urnika.