Trump je dejal, da je Bidnova priseljenska politika
Trump je dejal, da je Bidnova priseljenska politika "ne le nezakonita, ampak tudi nemoralna, bresrčna in predstavlja izdajo temeljnih vrednot države". Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA je imel v Orlandu govor na zasedanju Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC), rdeča nit njegovega nastopa je bil poziv k poenotenju republikancev. "Ste me že pogrešali?" je navdušene udeležence konference vprašal na začetku. Nadaljeval je: "Stojim pred vami, da povem, da to neverjetno potovanje, ki smo ga skupaj začeli pred štirimi leti, še zdaleč ni končano. Želim govoriti o prihodnosti ‒ prihodnosti našega gibanja, naše stranke in naše ljubljene dežele."

Bo Trump znova kandidiral za predsednika?

"Katastrofalen prvi Bidnov mesec"

Obregnil se je ob predsedovanje svojega naslednika, demokrata Joeja Bidna, in dejal, da je imel Biden "najbolj katastrofalen prvi mesec vladanja od vseh predsednikov v sodobni zgodovini". "Ameriška politika je prišla od načela 'Najprej Amerika' do 'Amerika je zadnja'," je dejal.

Kot "lažne novice" je zavrnil ugibanja, da bi lahko ustanovil novo stranko. To je sicer tudi sam nekaj časa omenjal, potem ko je nekaj kongresnih republikancev glasovalo za obsodbo v njegovi drugi ustavni obtožbi, tokrat zaradi napada na kongres 6. januarja. "Ali ne bi bilo to briljantno? Ustanovimo novo stranko, da se naši glasovi razpršijo. Na tak način ne bomo nikoli zmagali. Imamo republikansko stranko, ki bo enotna in močnejša kot kadar koli," je bil jasen.

Navdušenje nad Trumpom ne pojenja. Foto: Reuters
Navdušenje nad Trumpom ne pojenja. Foto: Reuters

74-letni Trump je opisal tudi dosežke svoje vlade in med drugim trdil, da je rešil Ameriko pred novim koronavirusom. Znova je zatrdil, da predsedniških volitev ni izgubil ‒ Biden je po njegovem mnenju prišel v Belo hišo s prevaro. "Morda jih bom še v tretje premagal," je pri svojem vztrajal Trump in s tem potrdil, da se še ni odločil, ali bo leta 2024 znova kandidiral za predsednika. Trenutno sicer uživa podporo med republikanci za novo kandidaturo, vendar ta ni tako trdna.

Biden se na Trumpov govor ni odzval, tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je pred govorom dejala, da se s tem, kar bo Trump povedal na zasedanju CPAC-a, ne bodo ukvarjali. Podobno stališče so zavzele tudi vse velike ameriške televizije razen Fox News, ki je Trumpov govor edina od velikih neposredno prenašala.

V dvorani pozlačen Trumpov kip

Konferenca CPAC, ki je bila prvič organizirana leta 1974, velja za najvplivnejše srečanje ameriških konservativcev in nekakšen barometer politične smeri republikanske stranke. Tokrat poteka v povzdigovanju Trumpa in trumpizma, tako retorično kot simbolično, saj imajo v dvorani velik pozlačen Trumpov kip v natikačih in kratkih hlačah, ki je bil izdelan v Mehiki. Na konferenci tistih, ki so Trumpa kritizirali, ni bilo, sam pa je obračunal z njimi, ko jih je posebej izpostavil. Med govorci sta bila med drugim tudi teksaški senator Ted Cruz in Trumpov sin Donald mlajši.

Trumpa sicer več družbenih omrežij, tudi njegovo najpriljubljenejše orodje za komunikacijo Twitter, zaradi njegovega podpihovanja vdora v kongres še naprej blokirajo. Odkar je 20. januarja zapustil Belo hišo, živi na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi.

Prvi Trumpov nastop po odhodu iz Bele hiše