Trumpa so zaslišali dan po tem, ko je FBI preiskal njegovo domovanje na Floridi. Foto: Reuters
Trumpa so zaslišali dan po tem, ko je FBI preiskal njegovo domovanje na Floridi. Foto: Reuters

Trumpa bremenijo obtožbe, da je njegovo podjetje The Trump organization namerno zavajalo pristojne službe, da bi lahko dobilo ugodnejša posojila in davčne olajšave.

Trump je na družbenih omrežjih v sredo sporočil, da je v pisarni newyorške generalne državne tožilke Letitie James, pri čemer je objavil žaljive opazke na njen račun. Označil jo je za "rasistično" generalno državno tožilko, ki da "skuša dobiti Trumpa". Obtožil jo je tudi, da izvaja "nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini ZDA".

Po poročanju televizije Fox News naj bi se Trump s sodelavci tožilke James srečal za zaprtimi vrati. Kmalu po začetku zaslišanja pa je sam sporočil, da se je skliceval na peti amandma k ustavi, ki ščiti pred samoobdolžitvijo, in da ni hotel odgovarjati na vprašanja.

Tako Trump kot tudi njegova otroka Ivanka in Don mlajši bi morali biti zaradi spornih poslovnih praks v New Yorku pod prisego zaslišani že julija, vendar pa je bil njihov nastop zaradi smrti prve žene Donalda Trumpa, Ivane Trump, preložen. Ivanka in Don ml. sta medtem že bila zaslišana.

Trump je v ZDA sicer predmet različnih drugih preiskav. V New Yorku potekata dve preiskavi Trumpovih poslovnih praks. Civilno preiskavo vodi pravosodno ministrstvo ZDA, kazensko pa tožilstvo na Manhattnu.

Trump se je na zaslišanju branil z molkom