84 odstotkov površja Grenlandije je pokritega z ledom. Foto: AP
84 odstotkov površja Grenlandije je pokritega z ledom. Foto: AP

Prejšnji teden je prišlo na dan, da je Trump "izrazil interes" za nakup tega obsežnega ledenega območja in zato naročil pomočnikom in svetovalcem Bele hiše, da preučijo možnosti.

Informacijo je potrdil, ko se je v nedeljo s počitnic v New Jerseyju vračal v Washington. Novinarjem je dejal, da o nakupu Grenlandije razmišlja iz "strateških razlogov, čeprav ta ideja ni med osrednjimi odprtimi temami", piše Guardian.

"Grenlandija je v bistvu v lasti Danske. Z Dansko smo dobri zavezniki, varujemo jo – kot varujemo še veliko drugih območij na svetu. Pojavila se je zamisel o nakupu in takoj mi je bila všeč. Strateško gre za zelo zanimivo stvar. Zanima nas, a seveda bi se morali prej z Danci pogovoriti. Lahko pa rečem, da ta stvar trenutno ni v ospredju," je dejal in na vprašanje, kako bi nakup izpeljal, odgovoril: "Veliko stvari je mogoče narediti. V bistvu bi šlo za velik nepremičninski posel."

Z nakupom želi pomagati Danski

Dodal je, da Danska z upravljanjem Grenlandije izgubi skoraj 700 milijonov dolarjev letno. "Danska ima torej veliko škode z Grenlandijo, ZDA pa ta otok strateško zanima. Ščitimo Dansko, vedno smo ji in vedno ji bomo pomagali."

Trump se je z ženo Melanio in sinom Barronom vrnil s počitnic v Bedminstru v New Jerseyju. Foto: AP
Trump se je z ženo Melanio in sinom Barronom vrnil s počitnic v Bedminstru v New Jerseyju. Foto: AP

Pred tem je tudi Trumpov gospodarski svetovalec Larry Kudlow dejal, da v Beli hiši dejansko potekajo pogovori o možnostih nakupa Grenlandije, ki je, če pustimo Avstralijo ob strani, največji otok na svetu. "Da, pojavila se je ta zamisel in preučujemo jo," je dejal Kudlow.

Trump se bo septembra v sklopu evropske turneje ustavil tudi na Danskem, a, kot je dejal, "ne iz teh razlogov".

"Gre za absurdno razpravo"

V nedeljo je Grenlandijo obiskala danska premierka Mette Frederiksen, ki je znova poudarila, da otok nikakor ni naprodaj. "Grenlandija ni v lasti Danske, ampak pripada Grenlandcem. Resnično upam, da s to idejo Američani ne mislijo resno. Gre za absurdno razpravo, za katero upam, da se bo čim prej končala."

Ameriška vojska ima na severozahodu Grenlandije veliko zračno oporišče s 600 člani osebja, oporišče pa igra pomembno vlogo v ameriškem globalnem radarskem sistemu. Grenlandija ima površino 2.166.086 km2, na njej živi 56.600 ljudi in od leta 1979 uživa določeno stopnjo samouprave.