Trump zanika krivdo v vseh štirih obtožnicah in trdi, da gre za
Trump zanika krivdo v vseh štirih obtožnicah in trdi, da gre za "lov na čarovnice". Foto: Reuters

Trump se je prejšnji četrtek predal oblastem v Georgii, kjer je obtožen sodelovanja v zaroti poskusa vplivanja na izide volitev leta 2020. Med kratkim obiskom zapora v Atlanti je nastala zaporniška fotografija, sploh prva katerega koli (nekdanjega) ameriškega predsednika, ki jo je Trump ponosno vključil v volilno kampanjo.

Pred tednom dni je potekalo tudi prvo televizijsko soočenje republikanskih predsedniških kandidatov. Trumpovemu največjemu tekmecu, floridskemu guvernerju Ronu DeSantisu, ni uspelo unovčiti odsotnosti nekdanjega predsednika, ki je že predhodno napovedal, da se soočenj ne bo udeleževal. Največ pozornosti je po poročanju ameriških medijev na soočenju namreč požel kandidat Vivek Ramaswamy, ki je sicer Trumpov zagovornik.

Javnomnenjske ankete, ki so jih objavili po Trumpovem izletu v zapor in prvem soočenju, so pokazale, da je samo še povečal prednost pred tekmeci.

Sorodna novica Trump svojo zaporniško fotografijo uporabil za svojo predsedniško kampanjo

Anketi Trumpove kampanje in podjetja Morning Consult sta pokazali, da Trumpa podpira 58 odstotkov republikanskih volivcev, DeSantisa okoli 14 odstotkov, nihče izmed preostalih kandidatov pa ne presega 10 odstotkov, poroča Guardian.

Podobno je pokazala tudi anketa analitičnega podjetja Coefficient na vzorcu 2700 republikanskih volivcev, po kateri Trumpa prav tako podpira 58 odstotkov volivcev, DeSantisa pa 13 odstotkov. Trump je s tem izidom še pridobil tri odstotne točke v primerjavi z začetkom meseca.

Prednost narasla tudi po obtožnicah

Trumpu priljubljenost naraste vsakič, ko ga obtožijo. Tako je bilo tudi v primerih obtožnice glede podkupovanja Stormy Daniels v zameno za molk v New Yorku, v primeru obtožnice zaradi prilaščanja zaupnih dokumentov na Floridi in glede manipulacij z volilnimi izidi na državni ravni v Washingtonu, poroča Guardian.

Trump je obtožnice označil za del politično motiviranega lova na čarovnice, da bi preprečili njegovo kandidaturo za drugi štiriletni mandat. Če bo Trump na podlagi obtožnic tudi obsojen, prvo sojenje se začne marca prihodnje leto, mu sicer grozi dolgoletna zaporna kazen.