To je bila za Trumpa že četrta aretacija v zadnjih petih mesecih. Foto: Reuters
To je bila za Trumpa že četrta aretacija v zadnjih petih mesecih. Foto: Reuters

Trump, ki je skupaj z 18 drugimi obtožen izsiljevanja in dogovarjanja za razveljavitev izida volitev leta 2020 v tej južni ameriški zvezni državi, je v zaporu okrožja Fulton v Atlanti preživel okoli 20 minut, preden je v avtomobilski koloni odšel na letališče, od koder je odletel v zasebnem letalu.

Pred tem je zbranim novinarjem na letališču dejal, da je to "zelo žalosten dan za Ameriko", saj ni naredil ničesar narobe. Poudaril je, da bi moral imeti pravico do izpodbijanja izida volitev, saj je mislil, da so bile "prirejene, ukradene". To je sicer trdil že večkrat, a doslej ni predstavil še nobenih dokazov.

Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je proti Trumpu in osemnajsterici obtožnico vložila zaradi poskusov vplivanja na uradnike, da spremenijo izide volitev pred tremi leti, na katerih je Trump izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

Willis je preiskavo začela februarja 2021 zaradi telefonskega klica Trumpa sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti Bidnu v tej zvezni državi.

Trump se bo moral v Georgii med drugim spopasti še z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju uradnikov h kršenju prisege.

Zaporniške fotografije drugih obtožencev, med katerimi je tudi nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. Foto: Reuters
Zaporniške fotografije drugih obtožencev, med katerimi je tudi nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. Foto: Reuters

Mrk pogled na zaporniški fotografiji

Tako kot drugi obtoženci v zadevi, ki so se do zdaj predali, so tudi 77-letnemu Trumpu med postopkom pridržanja naredili t. i. zaporniško fotografijo obraza. S tem je postal prvi nekdanji predsednik ZDA s tovrstno fotografijo. Na njej v beli srajci, modrem suknjiču ter rdeči kravati mrko gleda v kamero.

Prvič po januarju 2021 je nato na omrežju X, nekdanjem Twitterju, nekaj objavil. Objavil je naslov svoje spletne strani in svojo zaporniško fotografijo s pripisom z velikimi črkami: "Vmešavanje v volitve. Nikoli se ne predajte". Trump sicer vztraja, da ga preganjajo z željo po vplivanju na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto.

Zaradi vzpodbujanja napada na ameriški kongres 6. januarja 2021 mu je bilo od takrat prepovedano objavljati na Twitterju. Potem ko ga je kupil Elon Musk, pa mu je na podlagi ankete med uporabniki novembra lani dovolil vrnitev na to družbeno omrežje, a je Trump to storil šele sedaj.

Vodilni republikanski kandidat bi se sicer v primeru zmage na volitvah prihodnje leto lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitno obsodbo v Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.

Trump po plačilu varščine zapustil pripor v Georgii