Trump, ki uživa tudi podporo belskih supremacistov, je po pritiskih vendarle preložil zborovanje v Tulsi. Foto: Reuters
Trump, ki uživa tudi podporo belskih supremacistov, je po pritiskih vendarle preložil zborovanje v Tulsi. Foto: Reuters

Trump si je za zborovanje sprva izbral 19. junij, ko so leta 1865 v Teksasu nekaj mesecev po koncu državljanske vojne tudi zadnji sužnji izvedeli, da so svobodni, zaradi česar ta datum označuje konec suženjstva v ZDA, simbolično pa je tudi izbrano prizorišče.

V Tulsi so namreč belci 31. maja in 1. junija 1921 s puškami in eksplozivi napadli tamkajšnje temnopolte prebivalce v premožnejši soseski Greenwood, znani tudi kot "Črni Wall Street". V pokolu, ki je po ocenah zgodovinarjev najhujši incident z rasističnim motivom v ZDA po državljanski vojni, je bilo ubitih do 300 ljudi. Uničenih je bilo okoli 1000 podjetij in domov.

Predsednikova izbira dneva in kraja zborovanja je v ZDA sprožila številne kritike. Številni so ocenili, da gre za žalitev spomina na temnopoltega Georgea Floyda, ki je pred skoraj tremi tedni umrl zaradi nasilja belskega policista med aretacijo, kar je bil povod za množične protirasistične proteste po vsej državi.

Demokratska senatorka Kamala Harris je Trumpu očitala, da bo z zborovanjem v Tulsi prav na 19. junij spodbudil skrajne desničarje.

V petek pa je Trump sporočil, da se je za preložitev zborovanja za en dan, na soboto, odločil na prošnjo številnih privržencev med temnopoltimi, naj spoštuje 19. junij, v ZDA znan tudi kot Juneteenth, ter vse, kar dan konca suženjstva predstavlja. Dodal je, da je za vstopnice za zborovanje že zaprosilo več kot 200.000 ljudi.

Trump preložil zborovanje v Tulsi

Za vstopnico je treba zagotoviti, da ne boš tožil kampanje

Zborovanje bo sicer potekalo v areni z 19.000 sedeži, pojavlja pa se zaskrbljenost zaradi širjenja novega koronavirusa. Kupci vstopnic so se morali po poročanju BBC-ja strinjati s tem, da "prostovoljno prevzemajo vsa tveganja, povezana z izpostavitvijo covidu-19" in da ne bodo krivili predsednikove kampanje za "kakršne koli bolezni ali poškodbe".

V ZDA je do zdaj zaradi covida-19 umrlo že več kot 114.000 ljudi, potrjenih okužb je bilo več kot dva milijona.

Zadnje Trumpovo predvolilno zborovanje je potekalo 2. marca v Charlottu v Severni Karolini. Vsa zborovanja, ki so bila predvidena pozneje, so odpovedali zaradi pandemije covida-19.

Trump se poteguje za nov predsedniški mandat na volitvah, predvidenih za letošnji november, glede na ankete pa precej zaostaja za demokratskim kandidatom Joejem Bidnom.