ZDA imajo daleč največ smrtnih žrtev covida-19 na svetu. Foto: Reuters
ZDA imajo daleč največ smrtnih žrtev covida-19 na svetu. Foto: Reuters

Direktor Inštituta za svetovno zdravje Harvardske univerze je dejal, da se bo število žrtev povečevalo, če oblasti ne bodo sprejele drastičnih ukrepov.

"Tudi če se število okužb ne bo povečevalo, tudi če ohranimo ravno krivuljo, je razumno pričakovati, da bomo dosegli 200.000 smrti enkrat v septembru," je dejal Jha, ki je poudaril, da govori samo za september, saj pandemija takrat še ne bo končana.

Jha je še dejal, da ga zelo skrbi, kaj se bo zgodilo v prihajajočih tednih in mesecih.

Število smrti, povezanih z novim koronavirusom, je v ZDA že naraslo na 112.908, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa, daleč največ na svetu. Kot je pojasnil Jha, je to neposredno povezano s tem, da so ZDA edina večja država, ki odpravlja omejitve, preden so zamejili stopnjo rasti števila okužb na pet odstotkov ali manj vsaj 14 dni.

A po njegovih besedah se novim smrtim lahko izognejo z obsežnejšim testiranjem in iskanjem stikov z okuženimi, strogim ohranjanjem razdalje in uporabo mask.

V več ameriških zveznih državah se je v zadnjih dneh število primerov okužb povečalo, zato strokovnjaki opozarjajo, da se omejitve odpravljajo prezgodaj.

V Novi Mehiki in Utahu se je število okužb povečalo za 40 odstotkov, poroča Reuters, drugi žarišči sta Florida in Arkansas.

Po vsej državi pa število okužb rahlo narašča po petih tednih upadanja. Število potrjenih okužb je 2.003.038. Del povečanja se lahko pripiše več testiranjem. Verjetno pa je več okužb posledica tudi premikanja ljudi in ponovnega zagona gospodarstva in družbenih dejavnosti v vseh 50 državah.

Predstavniki zdravstvenih oblasti pozivajo vse, ki so se udeleževali množičnih protestov proti rasizmu, naj se testirajo. Na protestih, ki trajajo od konca maja, se varna razdalja med udeleženci pogosto ne vzdržuje. Številni protestniki sicer nosijo maske.

Latinska Amerika je žarišče izbruha novega koronavirusa. Foto: Reuters
Latinska Amerika je žarišče izbruha novega koronavirusa. Foto: Reuters

V Latinski Ameriki več kot 70.000 žrtev

V Latinski Ameriki je medtem število žrtev covida-19 preseglo 70.000. Samo v Braziliji je umrlo skoraj 40.000 ljudi, manj samo kot v ZDA in Združenem kraljestvu. Kljub širjenju okužb pa se že sproščajo določeni ukrepi, ki so bili uvedeni za zajezitev širjenja okužb. V Sao Paulu so tako že v sredo začeli odpirati trgovine, danes pa naj bi odprli še nakupovalne centre.

V Mehiki, drugi največji latinskoameriški državi, je umrlo več kot 15.000 ljudi, skupaj je 129.184 potrjenih okužb. Epidemiolog in namestnik zdravstvenega ministra Hugo López-Gatell, ki usklajuje odzivanje države na pandemijo, je sicer ocenil, da se položaj umirja. Krivulja, ki kaže nove okužbe, se je po njegovih besedah zravnala. Število novih okužb dnevno je namreč že skoraj tri tedne ustaljeno nekje na isti ravni.

López-Gatell je sicer konec maja opozoril, da bi v državi do konca pandemije lahko imeli več kot 30.000 žrtev novega koronavirusa. Največ so jih v enem dnevu zaznali 3. junija, in sicer 1092.

Hudo je prizadet tudi Peru, kjer so doslej potrdili 208.000 primerov okužb, pa tudi že skoraj 6000 smrtnih žrtev covida-19.

V Boliviji, kjer so doslej odkrili "le" 487 smrtnih primerov, pa medtem ne le, da sproščajo omejevalne ukrepe, pripravljajo se celo na volitve. Državni kongres je v sredo določil 6. september za izvedbo volitev.