Ameriški predsednik Donald Trump je imel dnevne, kar dvourne novinarske konference, ki naj bi mu prinesle višjo podporo volivcev. Novembra so v ZDA namreč predsedniške volitve. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je imel dnevne, kar dvourne novinarske konference, ki naj bi mu prinesle višjo podporo volivcev. Novembra so v ZDA namreč predsedniške volitve. Foto: EPA

"V čem je pomen novinarskih konferenc Bele hiše, če pristranski mediji ne sprašujejo ničesar drugega kot sovražna vprašanja in potem ne želijo poročati o resnici ali dejstvih? Oni imajo rekordno gledanost, ljudje pa ne dobijo nič drugega kot lažne novice. Ni vredno mojega časa in truda!" se je na Twitterju odzval Trump, potem ko se je, kot kaže, resnično umaknil z dnevnih novinarskih konferenc.

Njegovi svetovalci naj bi mu že več dni svetovali, naj ne hodi več na novinarske konference delovne skupine za boj proti koronavirusu, saj mu politično škodi. Trump je nasvete zavračal z utemeljitvijo, da imajo konference visoko gledanost, in se je še naprej po dve uri vsak dan prepiral z novinarji.

Vendar pa se je po komunikacijskem "šumu" s čistili oziroma razkužili le odločil, da bo zmanjšal svojo prisotnost. Na nedavni četrtkovi novinarski konferenci je namreč sprožil zmešnjavo, ko je predlagal nadaljevanje raziskav o tem, ali bi novi koronavirus lahko zdravili z razkužili, ki bi jih vnesli v telo.

Novinarske konference Trumpu niso prinesle želene priljubljenosti

"Če telo izpostavimo zelo močni svetlobi, lahko je tudi ultravijolična ... Tega še niste preizkusili, kajne? In če potem to svetlobo prenesete v telo, skozi kožo ali na kakšen drugačen način. Tudi to boste preizkusili, kajne? Sliši se zanimivo. In potem obeta tudi razkužilo, ki deluje v minuti. V minuti. Lahko kaj naredimo s tem, na primer z vbrizganjem razkužila v telo, da bi šlo za neke vrste čiščenje? Res bi me zanimalo, da bi se to preizkusilo," so bile besede Trumpa, ki so dvignile na noge zdravstveno stroko, pa tudi proizvajalce čistil, ki so vsem odsvetovali uživanje smrtno nevarnih izdelkov. Iz Bele hiše pa so se branili, da so mediji Trumpove besede vzeli iz konteksta, sam Trump pa je dejal, da je bil sarkastičen.

Sorodna novica Odziv podjetij po Trumpovi izjavi: Ne vbrizgajte si čistilnih sredstev v telo!

Več okužb s čistili v New Yorku

Po poročanju BBC-ja pa naj bi se po njegovi izjavi v mestu New York več kot podvojilo število zastrupitev s čistili v 18 urah, ko so imeli 30 prijav, v primerjavi s 13 prijavami v enakem obdobju lani. Prav tako pa Trumpu dvourne novinarske konference niso prinesle popularnosti med volivci. Petkova novinarka konferenca je bila tako dolga le 20 minut, pri čemer ni odgovarjal na vprašanja medijev.

Testiranja na novi koronavirus kar v lekarnah

ZDA imajo še vedno največ okuženih z virusom SARS-CoV-2 na svetu, in sicer več kot 930.000, umrlo pa je več kot 53.000 okuženih, od tega skoraj tretjina v ameriški zvezni državi New York. Ravno zato so se mestne oblasti odločile, da bodo lekarnam dovolile izvajanje testiranj na morebitne okužbe. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je dejal, da bo testiranje izvajalo okoli 5.000 lekarn, s ciljem, da bi na dnevni ravni izvedli 40.000 testiranj.

Znova več primerov smrti zaradi virusa

Kot je v soboto zvečer sporočila Univerza Johnsa Hopkinsa, je bilo v zadnjih 24 urah v ZDA 2494 smrtnih primerov, medtem ko jih je bilo v petek za skoraj polovico manj - 1258.

Postopno rahljanje ukrepov

V petek so določene zajezitvene ukrepe začeli rahljati v ameriških zveznih državah Georgiji, Oklahomi in Aljaski. V prvih dveh so vrata odprli frizerski in kozmetični saloni, na Aljaski pa so znova začele obratovati restavracije. Pritisk na sproščanje ukrepov je zelo velik, saj je število brezposelnih v zadnjem mesecu zaradi pandemije novega koronavirusa naraslo na 26 milijonov, kar je 15 odstotkov vse ameriške delovne sile.