V dvorani v Tulsi sta bili zasedeni le dve tretjini sedežev. Foto: Reuters
V dvorani v Tulsi sta bili zasedeni le dve tretjini sedežev. Foto: Reuters

"Dogodek za prave Trumpove privržence" so mediji označili zborovanje v Tulsi. Čeprav je prihod v mesto napovedalo milijon Trumpovih privržencev, tega v dvorani ni bilo videti, saj je kar nekaj sedežev ostalo praznih, kar so televizijske kamere skušale prikriti. Ker ni bilo pričakovane množice, so delavci pred začetkom zborovanja podrli oder pred dvorano, kjer bi morala Trump in podpredsednik ZDA Mike Pence pozdraviti več sto tisoč ljudi, ki ne bi mogli v dvorano. Pred dvorano se je sprehajalo le nekaj ljudi, Trumpova kampanja pa je sporočila, da so krivi mediji in protestniki – mediji zaradi poročanj o svarilih zdravstvenih uradnikov, da polna dvorana v času pandemije novega koronavirusa ni priporočljiva, protestniki pa zato, ker naj bi ovirali Trumpove privržence na poti do dvorane.

Protestnikov je bilo nekaj, vendar še zdaleč ne dovolj, da bi kogar koli ovirali. V malo večjem številu so se zbrali okoli dvorane šele med Trumpovim govorom, kjer so se besedno zbadali z oboroženimi Trumpovimi podporniki. Tik pred dogodkom so sicer potrdili okužbe z novim koronavirusom pri šestih članih Trumpove kampanje v Tulsi.

V govoru se je Trump uigrano sprehodil skozi aktualne politične teme, od demokratov, rasizma, priseljevanja in drugih. Kot refren je služil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki ga je označil za "nemočno lutko radikalne levice" predsednik pa se je ustavil tudi pri pandemiji, ki naj je mediji ne bi omenjali, ko gre za množične proteste proti rasizmu, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Prazni sedeži na Trumpovem zborovanju

"Vojščaki ste"

"Začenjamo kampanjo in rad bi se vam zahvalil. Vojščaki ste. Gledam te lažne novice že nekaj tednov in vse je zgolj negativno. 'Ne pojdite tja, ne pridite, ničesar ne storite.' Česa podobnega, kar se je zgodilo danes, še nisem videl. Še nikoli. Vojščaki ste. Hvala," je dejal Trump. Dodal je: "Ne boste jih slišali govoriti o covidu. Covidu-19, če sem natančen. Bolj ko se ime oddaljuje od Kitajske, bolj se upirajo poimenovanju kitajski virus. Čeprav smo – sem – ga fenomenalno obvladal. Zaprl sem Združene države pred močno okuženimi ljudmi, vsi so bili Kitajci, proti koncu januarja, mesece prej, preden bi to storili drugi ljudje. Rešil sem na sto tisoče življenj. Ampak tega nihče niti ne omenja."

Večina udeležencev zborovanja ni nosila zaščitnih mask. Foto: Reuters
Večina udeležencev zborovanja ni nosila zaščitnih mask. Foto: Reuters

"Ukazal sem upočasnitev testiranj"

Dejstvo, da je v ZDA največ potrjenih primerov okužb, je zavrnil s tem, da je to zato, ker opravijo največ testiranj. "Zato sem rekel svojim ljudem, naj upočasnijo testiranje," je dejal in koronavirus znova označil za "kung flu", kar je norčevanje iz kitajskega izvora virusa. Predstavnik Bele hiše je po govoru zatrdil, da se je predsednik z izjavo o upočasnitvi testiranj le šalil.

Njegov govor je torej potekal po ustaljenem scenariju z nizanjem pohval na lasten račun, kritik na račun demokratov in anekdot. Zborovanje je bilo potrebno za predsednika, da si napolni baterije in požene kampanjo naprej, saj v anketah opazno zaostaja za demokratom Bidnom. Kar 15 minut je porabil za opisovanje svojega spusta po klančini z odra po nedavnem govoru na vojaški akademiji West Point in držanja kozarca vode z obema rokama. Ponovil je, da je na dolgi in strmi klančini drselo, kozarec pa je prijel z obema rokama, ker si ni želel zmočiti kravate.

Pred dvorano je potekal manjši protest. Foto: Reuters
Pred dvorano je potekal manjši protest. Foto: Reuters

Bidna označil za popolnoma nesposobnega

Neusmiljen je bil do svojih političnih nasprotnikov. "Nebrzdana leva drhal skuša vandalizirati našo zgodovino, onečastiti naše spomenike – naše čudovite spomenike – porušiti naše kipe in kaznovati in preganjati vsakogar, ki se ne podvrže njihovim zahtevam po popolnem nadzoru. Mi se ne bomo podvrgli," je Trump opisal trenutne proteste, med katerimi padajo kipi generalov konfederacije.

Levico je obtožil, da želi ženske siliti v splav in Američanom odvzeti orožje, Bidna je obtožil, da je v žepu Kitajske in popolnoma nesposoben. Opisal je tudi, kako se je s podjetji pogajal, da dobi boljše pogoje za javna naročila, pri čemer je celo zaklel. Pohvalil se je tudi, da ima najlepše stanovanje in lastnino ter pozval privržence, naj novembra volijo za njegov novi mandat. Ponovno je okrcal kongresnico po rodu iz Somalije Ilhan Omar, da nima pravice govoriti Američanom, kako naj vodijo državo, čeprav je sama Američanka.

Dan zborovanja premaknil s petka

Trumpova izbira Tulse je bila sicer precej ponesrečena, saj je zborovanje najprej predvidel za dan prej, torej 19. junija, ko temnopolti Američani praznujejo osvoboditev izpod suženjstva, in to v mestu, kjer je bil leta 1921 največji pokol temnopoltih, ki so ga belci zagrešili po državljanski vojni. Trump je iz občutljivosti do čustev temnopoltih dogodek premaknil za en dan, na soboto. Zaupanja verjetno ni vzbujalo niti to, da so morali udeleženci podpisati izjavo, da ne bodo tožili kampanje, če zbolijo za covidom-19. Čeprav večine podpornikov to ni skrbelo, saj menijo, da gre za zaroto proti Trumpu.

Nov val okužb?

Morebitne posledice zborovanja glede koronavirusa bodo znane čez kakšen teden ali dva, vendar za zdravstvene strokovnjake – med njimi člane Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu – ni dvoma, da bo število okužb naraslo, ker tudi ob napol prazni dvorani ni bilo ustrezne razdalje med ljudmi. Udeležence, ki večinoma niso nosili zaščitnih mask, pa so nagnetli v prostor pred kamerami.

ZDA so po številu okužb in smrti zaradi covida-19 najbolj prizadeta država na svetu. Doslej so potrdili več kot 2,25 milijona okužb, umrlo je več kot 119.000 ljudi.