Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci med drugim obračunal z novinarjem CNN-a Jimom Acosto, ki ga je obtožil ustvarjanja
Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci med drugim obračunal z novinarjem CNN-a Jimom Acosto, ki ga je obtožil ustvarjanja "lažnih novic". Dejal mu je še, da je "neotesana in grozna oseba". Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je na novinarski konferenci zavrnil, da se bo konec tedna ob robu slovesnosti ob koncu prve svetovne vojne v Parizu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Mislim, da nimava predvidenega ničesar in da se bom kmalu vrnil," je poudaril. Dodal je, da "bosta skupaj na kosilu, a bo tam preveč ljudi". Oba državnika naj bi se resneje pogovorila konec novembra na srečanju skupine G20 v Argentini. Foto: Reuters
Donald Trump in Jeff Sessions
Trump je čakal na čas po volitvah, da "odstreli" Jeffa Sessionsa, ki ga ni zaščitil pred rusko preiskavo. Trump je javno povedal, da je pričakoval Sessionsovo zaščito. Foto: EPA
Odmevi po vmesnih kongresnih volitvah v ZDA
Ameriški kongres razdeljen: Trump in demokrati zadovoljni

Republikanci so na torkovih volitvah izgubili večino v 435-članskem predstavniškem domu, kjer so demokrati že osvojili najmanj 222 sedežev (za večino potrebnih 218), po zadnjih projekcijah jim kaže 229, na drugi strani pa je republikanska stranka okrepila večino v senatu, kjer bo imela več kot potrebnih 51 glasov večine, najbrž 53 ali 54.

Pridobitve pretehtajo izgube
Trump je na novinarski konferenci v Beli hiši ocenil, da so pridobitve v senatu prevladale nad izgubami v predstavniškem domu, saj se običajno ne zgodi, da bi stranka aktualnega predsednika na prvih vmesnih volitvah v mandatu pridobila podporo. To je nazadnje uspelo Johnu F. Kennedyju leta 1962.

Skupaj lahko naredimo velike stvari
Razdeljeni 116. kongres, ki se bo na ustanovnem zasedanju zbral 3. januarja prihodnje leto, bo nekoliko otežil delo Trumpu, ki je demokratom po ostrih obračunih v preteklih tednih in mesecih zdaj ponudil roko sprave in sodelovanja pri skupnih projektih predvsem na področju infrastrukture in zdravstva.

"Napočil je čas, da se člani obeh strank združijo, dajo strankarstvo na stran in si prizadevajo za krepitev ameriškega čudeža. To je čudež. Morda se bomo dogovorili, morda ne. Vse je mogoče. A imamo veliko skupnega, kar zadeva infrastrukturo. Mi želimo ukrepati glede zdravstva, oni želijo ukrepati glede zdravstva. Skupaj lahko naredimo mnogo velikih stvari," je demokratom sporočil Trump in dodal, da so bili demokrati zaradi velikodušnih donacij bogatih podpornikov in zaradi favoriziranja medijev v privilegiranem položaju.

Trump svaril demokrate pred preiskovalnimi komisijami
A Trump je demokratom tudi zagrozil, da jim bo, če bodo zapravljali davkoplačevalski denar s preiskavami njega ali njegove administracije, potem sam (skupaj z republikanci) vrnil s preiskavami "uhajanja zaupnih informacij" na senatni ravni. "Dva lahko igrata to igro," je zažugal Trump.

Pelosijeva načelno pripravljena sodelovati
Prihodnja predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je medtem na novinarski konferenci kot zmagovalca volitev razglasila "zdravstvo za Američane". "Zmagali smo, ker smo bili osredotočeni na zdravstvo," je dejala, kar potrjujejo tudi vzporedne ankete.

Tudi Pelosijeva je izrazila načelno pripravljenost sodelovati s Trumpom in spomnila, da je že sodelovala z republikanskim predsednikom Georgeem Bushem mlajšim na istem položaju. Ob tem je potrdila, da ima kongres ustavno vlogo nadzora izvršne oblasti. "Ko se bomo podali na pot preiskav, bomo vedeli, kaj delamo, in bomo delali tako, kot je prav," je dejala in kljub temu pripomnila, da si bodo demokrati prizadevali za poenotenje ZDA.

Jeff Sessions prva žrtev torkovih volitev
Le nekaj ur po novinarski konferenci Trumpa je pravosodni minister Jeff Sessions odstopil s položaja in v pismu pojasnil, da odstopa na zahtevo predsednika Trumpa. Na položaju ga bo zamenjal Matthew Whitaker, dokler Trump ne bo imenoval njegovega naslednika. Trump je bil jezen na Sessionsa, ker se je izločil iz preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016. Sessions je to storil, ker se je pred volitvami kot svetovalec Trumpove kampanje srečeval z Rusi. Trumpa je Sessionsova odločitev za izločitev iz vseh zadev okrog preiskave presenetila in razočarala, saj je računal, da ga bo pravosodni minister ščitil pred njo. Novi pravosodni minister bo zdaj najverjetneje odpustil posebnega preiskovalca Roberta Müllerja in ruske preiskave bo konec. Demokrati so tak razplet pričakovali in se pripravljajo na to, da Müllerja javno zaslišijo v ustreznih odborih predstavniškega doma. Bela hiša bo proti, začel se bo sodni spor in razplet bo odvisen od volje vrhovnega sodišča ZDA, kjer pa imajo večino konservativci.

Obama: Spremembe ne bodo prišle po enih volitvah
Na izide volitev se je odzval tudi Trumpov predhodnik Barack Obama, ki je čestital vsem Američanom, ki so se udeležili torkovih vmesnih volitev sredi predsedniškega mandata, in poudaril demokratsko osvojitev večine v predstavniškem domu kongresa, nekaj guvernerskih položajev in uspehe v državnih kongresih. A opozoril je, da je to le etapna zmaga. "Delo se nadaljuje. Spremembe, ki jih potrebujemo, ne bodo prišle samo po enih volitvah, ampak začetek pa je. Sinoči so ga sprožili volivci po državi in upam, da se bomo začeli vračati k vrednotam, ki jih pričakujemo v javnem življenju – poštenost, dostojnost, kompromis in podpora drug drugemu," je sporočil Obama in zavrnil delitve.

Odmevi po vmesnih kongresnih volitvah v ZDA
Ameriški kongres razdeljen: Trump in demokrati zadovoljni