Razmerje moči v kongresu se je po volitvah spremenilo. Foto: Reuters
Razmerje moči v kongresu se je po volitvah spremenilo. Foto: Reuters
Demokratski podporniki se veselijo večine v predstavniškem domu. Foto: Reuters
Med izvoljenimi demokratskimi predstavniškimi kandidati je tudi Alexandria Ocasio-Cortez, ki je z 29 leti postala najmlajša ženska v zgodovini, izvoljena v kongres, poroča BBC. Foto: Reuters
Donald Trump
Sprememba sestave kongresa bo pomenila preizkus Trumpove pripravljenosti za kompromise. Te v zadnjih dveh letih ni kazal, saj so republikanci nadzirali oba doma kongresa. Foto: EPA
Ameriški kongres razdeljen: Trump in demokrati zadovoljni
Demokratom večina v predstavniškem domu

Kot poročajo ameriški mediji, je demokratom uspelo prevzeti dovolj dodatnih mest v 435-članskem predstavniškem domu, da ga bodo spet nadzorovali. Kot kaže, so osvojili več kot 30 dodatnih mandatov. Volivci so glasovali o celotnem sklicu predstavniškega doma ter o tretjini senatorjev (35). Večina v predstavniškem domu bo demokratom omogočila morebitno uvedbo preiskave administracije predsednika Donalda Trumpa in njegovih potencialnih konfliktov interesov, večina pa jim omogoča tudi prepreko njegovih zakonodajnih predlogov.

Demokrati bodo oblast v predstavniškem domu prevzeli januarja in s tem predsedovanje vsem odborom. Med drugim napovedujejo objavo Trumpovih davčnih napovedi in oživitev preiskave domnevnih povezav Trumpove kampanje z Rusijo pred volitvami leta 2016.

Senat še naprej v rokah republikancev
Medtem pa bodo v senatu republikanci morda še okrepili večino. Demokratom so zadali velik udarec, s tem ko so prevzeli senatorski mesti v Indiani in Severni Dakoti, kar je končalo želje demokratov, da prevzamejo večino tudi v senatu. Z zmago Teda Cruza v Teksasu proti presenetljivo ostremu demokratskemu izzivalcu Betu O'Rourku so si republikanci že zagotovili najmanj 50 sedežev v 100-članskem senatu, kjer so imeli doslej 51 sedežev.

Demokrati so imeli pred tokratnimi volitvami v senat veliko težjo preizkušnjo, saj so med 35 mandati, za katere se je glasovalo, branili kar 26, medtem ko so jih morali republikanci ubraniti le devet.

Čeprav so republikanci izgubili večino v predstavniškem domu, je Trump na Twitterju zapisal, da so dosegli "izjemen uspeh". "Izjemen uspeh danes. Hvala vsem," je v prvem odzivu sporočil Trump. Kasneje je tvitnil, da je prejel številne čestitke za "veliko zmago", tudi od "tujih držav (prijateljev), ki čakajo in upajo na trgovinske dogovore".

"Zdaj je čas, da se spet lotimo dela," je še sporočil predsednik, ki bo imel kasneje v Washingtonu tudi novinarsko konferenco.

Več prelomnih izvolitev
Zgodovino na volitvah so pisale predvsem ženske kandidatke. Newyorška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez bo postala najmlajša kongresnica. Izvoljena je bila z 29 leti.

Demokratki Ilhan Omar in Rashida Tlaib iz Minnesote in Michigana bosta prvi muslimanki v kongresu, kandidatki iste stranke Sharice Davids (Kansas) in Debra Haaland (New Mexico) pa bosta postali prvi staroselki, izvoljeni v kongres. Sharice Davids bo tudi prva odkrito istospolno usmerjena predstavnica Kansasa.

Za uspeh demokratov so sicer najbolj zaslužne volivke ter mladi volivci in volivci hispanskega rodu. V Reutersovi anketi je 55 odstotkov žensk dejalo, da so letos podprle demokratske kandidate za predstavniški dom. Pred štirimi leti je bil ta odstotek 49. Letos je kandidiralo rekordno število žensk.

Medtem pa so poraz doživeli nekatere največje demokratske zvezde tokratnih volitev. V konservativnem Teksasu tako sedanjega republikanskega senatorja Teda Cruza ni uspel premagati Beto O'Rourke, demokrat Andrew Gillum pa je izgubil proti republikancu Ronu DeSantisu na Floridi. Gillum bi v primeru zmage postal prvi temnopolti guverner te zvezne države.

Izid guvernerske tekme v Georgii, kjer se je za položaj potegovala demokratka Stacey Abrams, je za zdaj še pretesen, da bi določili zmagovalca. Stacey Abrams bi lahko postala prva temnopolta guvernerka kakšne zvezne države.

"Američani želijo mir, želijo rezultate"
Nancy Pelosi, demokratka iz Kalifornije, ki bo verjetno postala vodja demokratske večine v predstavniškem domu, je napovedala, da bodo Trumpu gledali pod prste, obenem pa je poudarila, da je bilo v ZDA dovolj delitev. "Prizadevali si bomo za sodelovanje med strankama, delitev je bilo dovolj," je dejala Nancy Pelosi v prvem odzivu. "Danes gre za več kot samo za demokrate in republikance. Gre za to, da znova vzpostavimo nadzor in ravnotežje, ki sta zapisana v naši ustavi." Napovedala je, da si bodo med drugim prizadevali za znižanje stroškov za zdravstvo ter pocenitev zdravil na recept ter za vlaganja v infrastrukturo. "Američani želijo mir, želijo rezultate," je dejala.

Volili tudi guvernerje in guvernerke
Poleg tega so volivci in volivke izbirali še 36 od 50 guvernerjev in guvernerk ter članov in članic kongresov v zveznih državah, kjer so volili tudi župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike, na glasovnicah v 34 zveznih državah pa je bilo še 157 referendumskih pobud.

Moskva in Nemčija ne pričakujeta sprememb
Na izid volitev se odzivajo tudi v tujini. Moskva je sporočila, da ne vidi možnosti za izboljšanje odnosov z ZDA. "S precejšnjo mero gotovosti lahko rečemo, da na horizontu ni nobenih možnosti za normalizacijo rusko-ameriških odnosov," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Medtem je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da sprememb v Trumpovih politikah po volitvah ni pričakovati.

Ameriški kongres razdeljen: Trump in demokrati zadovoljni
Demokratom večina v predstavniškem domu