Donald Trump nakazuje, da ni pripravljen ukrepati glede podnebnih sprememb. Foto: Reuters
Donald Trump nakazuje, da ni pripravljen ukrepati glede podnebnih sprememb. Foto: Reuters
Pariz
Poziv k ukrepanju proti podnebnim spremembam na sobotnem protestu v Parizu. Foto: Reuters
Trump skeptično o podnebnih spremembah

Ob tem pa je v pogovoru za oddajo 60 minut na ameriški televiziji CBS dejal, da ne verjame več, da so podnebne spremembe potegavščina, kot je govoril v času predvolilne kampanje leta 2016, poroča BBC.

Prejšnji teden je Medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC), vodilno mednarodno telo, ki spremlja podnebne spremembe, opozorilo, da svetu grozi dvig temperatur za tri stopinje.

Poročilo IPCC-ja svari, da se morata svetovno gospodarstvo in družba v celoti preoblikovati hitro in temeljito, če želimo zvišanje povprečne temperature na Zemlji omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo.

V nedeljskem intervjuju pa je Trump sprožil dvom o tem, ali bo glede tega vprašanja ukrepal. Dejal je, da imajo znanstveniki "zelo veliko politično agendo".


Trump: Ne vem, ali je za to kriv človek

"Ne mislim, da je to potegavščina. Verjetno obstaja razlika," je dejal. "A ne vem, ali je za to kriv človek. Tole bom rekel. Ne želim dati tisoče in tisoče milijard dolarjev. Ne želim izgubiti milijonov in milijonov delovnih mest. Ne želim biti v slabšem položaju," je dejal ameriški predsednik.

Med znanstveniki po svetu sicer že dolgo obstaja konsenz, da je za podnebne spremembe odgovoren človek. Naravna temperaturna nihanja stopnjuje človeška dejavnost, ki je že povzročila dvig temperatur za približno eno stopinjo v primerjavi s predindustrijsko ravnjo.

Trump je še dejal, da bi se temperature "lahko tudi znižale", ni pa povedal kako.

Brez ukrepov sledi črni scenarij
Spremembe, h katerim poziva poročilo IPCC-ja, pomenijo med drugim zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za 45 odstotkov glede na leto 2010 do leta 2030 in zmanjšanje uporabe premoga na skoraj nič.

Če svet ne bo ukrepal, bo doživel pomembne in nevarne spremembe, vključno z dvigom morske gladine, velikimi učinki na temperature in kislost oceanov, pa tudi na področju pridelave riža, koruze in pšenice, opozarjajo raziskovalci.

Spomnimo, Trump je v predvolilni kampanji leta 2016 dejal, da so podnebne spremembe potegavščina, po izvolitvi pa se je izogibal izražanju jasnega stališča glede tega vprašanja.

Je pa umaknil ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, s katerim se je 187 držav zavezalo, da bodo dvig temperatur omejile na "precej manj" kot dve stopnji v primerjavi s predindustrijsko dobo, ob tem pa naj bi si "prizadevale za omejitev" dviga za 1,5 stopinje.

Trump je ob izstopu iz sporazuma dejal, da bi rad izpogajal nov "pošten" dogovor, ki ne bi v slabši položaj postavljal ameriških podjetij in delavcev.

Trump skeptično o podnebnih spremembah