Meadows ne želi odgovarjati na vprašanja o njegovi komunikaciji s Trumpom. Foto: EPA
Meadows ne želi odgovarjati na vprašanja o njegovi komunikaciji s Trumpom. Foto: EPA

S tožbo želi preprečiti kazensko ovadbo zaradi zaničevanja kongresa, ker se vnovič noče udeležiti zaslišanj.

Nekdanji kongresnik Meadows je najprej zavrnil sodelovanje s preiskovalnim odborom, nato pa vanj po pogajanjih privolil, potem ko je bila potrjena obtožnica zaradi zaničevanja kongresa proti nekdanjemu Trumpovemu političnemu strategu Stevu Bannonu. Ta prav tako zavrača sodelovanje v preiskavi.

Meadows se je dogovoril, da mu na zaslišanjih ne bo treba odgovarjati na vprašanja o njegovi komunikaciji s Trumpom, ki prav tako skuša ovirati preiskavo s svojo tožbo proti predaji dokumentov, ki zadevajo okoliščine napada na kongres.

Trump se sklicuje na izvršni privilegij predsednika ZDA, vendar ni več predsednik, Joe Biden, ki ga je lani premagal na volitvah, pa mu tega privilegija ni odobril.

Tudi Meadows se sklicuje na Trumpov privilegij. V sredo bi moral priti na zaslišanje, vendar pa je odvetnik odbor obvestil, da ga ne bo, ker meni, da odbor ne bo spoštoval dogovora glede vprašanj o komunikaciji s Trumpom.

Predsednik odbora Bennie Thompson je odvetniku Georgeu Terwilligerju sporočil, da je Meadows že predal veliko dokumentov, med njimi tudi zasebno elektronsko pošto in sporočila glede Trumpovih prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev lani novembra. Poleg tega je celo napisal knjigo, v kateri opisuje vse te dogodke.

Zapisal je, da takšno ravnanje pomeni "agresivno kljubovanje kongresu zgodovinskih razsežnosti".

Razpravljali o alternativnih elektorjih

V enem od elektronskih sporočil se razpravlja o imenovanju alternativnih elektorjev, ki bi potrdili Trumpovo zmago. V drugem z dne 5. januarja, torej dan pred vdorom Trumpovih privržencev v kongres, se omenja posebna predstavitev o volilnih prevarah, tujem vpletanju in možnostih za 6. januar.

Predsednik odbora Thompson ni povedal, kdo je napisal omenjeni sporočili in komu sta bili poslani. Povedal je le to, da so ju dobili od Meadowsa, ki je v komunikaciji z neimenovanim članom kongresa 6. januarja napisal, da je navdušen nad idejo o alternativnih elektorjih.

V ZDA predsednika volijo elektorji, ki jih z volilnimi zmagami v posameznih zveznih državah zbere kandidat. Biden je imel več zmag in več elektorjev.